12 Факти за Велинград, които ще ви изненадат!

велинград уличките

Велинград

Велинград е горд пазител на забележителности, уникални не само за България, не само за Балканите, но за цяла Европа! В тази статия ще разберете за тях!

  1. Най-известният карстов извор в България

Едва ли има българин, който не асоциира Велинград с Клептуза. Този парк е емблемата на Велинград. Той е един от най-големите в България. В миналото има следи от тракийско присъствие в непосредствена близост до езерото – местността Св. Илия. Днес Клептуза е притегателно място за малки и големи със зелената си природа, чист въздух, водни колела и патета. Перфектно място за романтична разходка или семейно забавление.

Клептуза е посещаван и от Дан Колов. Прочетете тук.

клептуза, факти за велинград
Клептуза

2. Най- големият минерален извор в България

Велинград е известен с минералните си води. Но малко известно е, че те са и с най-голямо разнообразие на химически състав. Различните извори съдържат

  • серни съединения – за лечение на кожни проблеми,
  • радонови – за заболявания на опорно двигателната система,
  • хидросулфатни за ендокринни заболявания са някои от примерите

  В квартал Чепино, от един каптаж – извира вода с дебит 65л/сек.! За сравнение повечето дават 4-6л/сек. Това го прави най-големият термален извор в България!

Из книгата „Чепинско, Велинградския край“ – М.Чолев

3. Най-високата гара на Балканитетеснолинейката Септември-Добринище е едно от инженерните чудеса не само България, но и в Европа! Тя е под закрилата на ЮНЕСКО. Тя изкачва огромна геодезическа височина – Общо 1029м! От 238м. надморско равнище при гара Септември до 1267м. при гара Аврамово!

гара аврамово факти за велинград
гара Аврамово – най-високата на Балканския полуостров.

Още Факти за Велинград, които ще ви изненадат!

4. Най-високото село на Балканите – в учебниците по география, пише, че най-високото селище на Балканите е Орцево – 1555м. надморска височина. Но след добиването на селищен статут през 1978 – първенецът е вече с. Бозьова, принадлежащо към Община Велинград. Неговата надморска височина е 1578м.! Най-високото село преди е било село Чамла, смолянско – 1650м. Но поради липса на водоснабдяване и електрификация е обезлюдено отдавна.

5. Последната Родопска крепост, паднала под турско робство –  крепостта Цепина е притегателен център за туристи днес, заради красивата си панорама и колоритните легенди за нея. Предполага се, че това е последната родопска крепост огънала се под тежестта на османското насилие! Нещо повече – след завладяването, населението тук получава специална автономия и много привилегии, които са били изключение за останалите краища на България. Тези специални права са продължили чак до 17ти век. Повече четете тук.

6. Най- високият язовир с насипна стена на Балканитеязовир Белмекен днес е известен с чистия си въздух и красивите си гледки. Но той е най-големия воден басейн в Рила Планина. И най-високия язовир по рода си на Балканите. Въпреки, че принадлежи в Рила планина, се намира на 30-40 минути с кола от Велинград! Лятото е перфектен за семейни разходки, а зимата за ски със своите писти на Старина и Куртово.

7. Родното място на световния оперен тенор Николай Гяуров – Николай Гяуров живее в сърцата на всички почитатели на операта. Със своята артистичност и неповторим глас – той се нарежда сред най- големите оперни колоси в света. Дори един от влаковете  на Подводната суперструктура – Ламанша между Франция и Англия носи неговото име. В композицията звучат и негови арии.  Цялата статия – тук.

И още!

8. Любимото кътче на народния будител Иван Вазов – В своя пътепис „В недрата на Родопите“ Вазов възхвалява красотата на този край! Дори една местност, по пътя за връх Острец носи днес неговото име – Вазова поляна.

9. Пресечната точка на 24ти меридиан с 42ри Паралел – това интересно географско явление се случва в района около местност Св. Илия и Маркови скали. В тяхна близост има няколко древни тракийски светилища. Дали това е тяхно пророчество или просто съвпадение, може би никога няма да разберем.

10. Най- голямото палеонтологическо находище в Източна Европа – Плиоценското находище се намира в село Дорково, на 20 минути с кола от град Велинград. В началото на 20в., при строене на къщите си, местни жители започнали да изравят невиждано големи кости. За първи път на това обръща внимание местния краевед Манол Чолев. След това започват разкопки от български и френски палеонтолози. Открити са видове, уникални само за този край! Повече четете тук!

велинград уличките
Жертвеник, издълбан от траките в местността Уличките, над Стария чарк.

11. Множество тракийски светилища! В горите около Велинград има много свидетелства за присъствието на тракийското племе беси. Такива се наблюдават на вр. Острец, Славееви скали, Върбица, Уличките, Мачешки скали и на още много места. За тях четете в тази статия:

http://www.lovevelingrad.com/2022/02/05/razhodka-v-gorata/

12. Къде се тъкат килимите за кралските дворци?

Позна – в близост до Велинград! Чети повече тук!

Ето и един бонус!

13. Двамата най-известни творци на българската литература са посветили пътеписи специално за Велинградския край!

Именно Иван Вазов и Алеко Константинов не са пожалили думи да възхвалят красотата на този край! Техните стъпки дотук са увековечен при стария път от Белово до Драгиново, минаващ в подножието на Милеви скали.

плоча Алеко и Иван Вазов

Тук приключва нашата увлекателна дигитална разходка из Велинградския край! Сигурна съм, че ще сте впечатлени като ги видите и на живо! Весело и незабравимо да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!