11 Ползи от Сауната, Които Може би не Знаете

ползи от сауната

Всички знаем, че посещенията на сауната ни правят по-красиви, по-здрави и по-млади!

Сауната е един от най-използваните хидро-терапевтични методи. От древни времена в скандинавието топлинната терапия е известен метод за повишаване на еластичността на кожата и гъвкавостта на мускулите. Тя ни носи дълбока релаксация и комфорт, както за ума, така и за тялото. Но на какво се дължат тези подобрения?

1.Изкуствената температура е лечебна – тя е начин на природата за изцеление на тялото. По време на тази “фалшива треска” се стимулира имунната система. Това забавя развитието на вируси и бактерии, докато белите ни кръвни клетки се увеличават. Хубаво е да се редуват с вана или парна баня.

ползи от сауната

2.Сауната отпуска мускулите и успокоява ставите – Притокът на кръв към всички части на тялото, включително мозъка се повишава значително. Това е така, защото кръвоносните съдове стават гъвкави, а кръвообращението по-лесно и по-бързо. Повишеното кръвоснабдяване е естествен начин за отпускане на мозъка и облекчаване на стреса.

3.Топлината, особено влажната топлина, има положителни ефекти върху мускулите и ставите на тялото. Щом влезете в сауната и тялото ви абсорбира топлината. Доказано е, че повечето мускулни болки могат да бъдат премахнати само с топлинна терапия, а сауната е най-добрата топлинна терапия.

Четете надолу за да разберете за останалите незаменими ползи от сауната!

4.Прави ви щастливи – Мозъкът освобождава ендорфини. Ендорфините задействат опиатните рецептори на организма, създавайки аналгетичен ефект. “Успокояващият ефект” намалява всякаква болка като артрит, мускулна болка и т.н. Спортистите посещават сауната след усилена тренировка, за да облекчат мускулите и да ги предпазят от спазми.

5.Сауната понижава стреса – влизайки в сауната, и вие буквално и метафорично затваряте вратата на вашите притеснения и тревоги. Спокойствието и уединението на сауната я прави идеалното място, за да усетите сладостта на това да сте сами, далеч от всичките ви ежедневни стресори. Тук сте за да получите приятното и облекчаващо усещане, което заслужавате.

6.Сауната изчиства токсините от тялото – Потта извежда от тялото вредните токсини, от които не се нуждаете. Въпреки че 99% от потта е вода, тя помага да се намалят нивата на олово, цинк, мед, живачен никел и други химикали, които поемаме ежедневно от околната среда. Това е прост метод за детоксикация, който пречиства тялото ви.

ползи от сауната
Time to relaxing in sauna

7.Прави кожата ни гладка и сияйна – една от най-видимите ползи от сауната

Почистването на кожата и подновяването на нейната мекота е може би най-видимият резултат от сауната. Процесът на дълбоко изпотяване почиства мъртвите клетки. Кръвният поток се увеличава в цялото тяло, поради разширените кръвоносни съдове. Този повишен приток на кръв, снабдява с хранителни вещества на кожата. Изпотяването също измива бактериите от епидермалния слой и порите се почистват.

8.Сауната се отразява чудесно на косата. Върху човешкия скалп съществува мастен слой, който е виновникът за омазняването на косата. Вместо да харчите цяло състояние за специални шампоани и балсами, ходете на сауна – това ще заздрави косъма, ще намали омазняването и ще придаде блясък и свежест на косата ви.

9.Сауната може да инициира по-дълбок сън – температурата на тялото ви се покачва по време на престоя в сауна, а това увеличава активността на ендорфините. Това е може би една от най-приятните ползи от сауната! Бавното и релаксиращо намаляване активността на ендорфините е основната причина за дълбокия и комфортен сън.

10.Изгаряте калории – Американски учени наскоро установиха, че при умерена температура човек може лесно да изпоти 500 грама по време на една сесия в сауната, консумирайки почти 300 калории в процеса. Повишеният сърдечен ритъм се нуждае от повече кислород, а тялото реагира на тази нужда чрез превръщането на калориите в енергия.

11.Сауната изчиства всичките тоскини – така се чувствате по-добре и изглеждате по-добре.

В къща за гости Скай Гардън сауната се ползва абсолютно индивидуално! Така че да се насладите изцяло на усамотението и тишината при нас в Скай Гардън, Велнград!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!