6 причини да посетиш Велинград

6 причини да посетиш Велинград

6 причини да посетиш Велинград

Велинград е добре познатият на всички българи СПА курорт, разположен в едно от най-живописните места на Родопите. И въпреки малките си размери предлага интересни занимания за хората от всички възрасти. В тази статия ще ви предложим няколко причини да посетите СПА Столицата.

1. Минерални води

Започваме с първото нещо, за което се сещат хората при споменаването на града. Но има много факти около Велинградските минерални води, които не са толкова известни. Като например, че Велинград е вторият в Европа град по дебит за секунда на минералната вода. Първият е Будапеща.

Също така Велинград е и с най-разнообразен състав на водите. Има четири минерални находища, с тотално различни свойства на водата. От ниско до високо минерализирани.

Ето извадка от предишна статия:

  • Велинград е градът не само с най-голям дебит на минерална вода, но и с най-разнобразен химичен състав. Има 4 района с тотално различни свойства и показания на водата.
  • Тук се намират най-старите функциониращи минерални бани в България. Каптажите на някои датират още от римско време.
  • Вторият по горещина минерален извор в България се намира във Велинград, с температура 97,3 градуса по Целзий.

2. Чист въздух

Като нископланински курорт, Велинград е благословен с умерен климат. Боровият венец около града допринася за богат на кислород въздух, Също дори и в най-горещите дни винаги има къде да се разходите под хладна сянка.

Велинград е и сред първениците в България по най-голям брой слънчеви дни! Посветили сме цяла статия на това.

Ето още няколко причини да посетиш Велинград

3. Екопътеки

И докато сме на тема чист въздух и разходки нека да ви спомена за множеството горски пътеки, които предлага града. Велинград е пионер в горските походи. Теренотерапията е била оздравителна процедура към почивните станции, наравно с балнеолечението.

4. Велотуризъм

Много от екопътеките в последните 10 години се популяризираха като страхотни вело трасета. Обозначаването им беше прекрасна инициатива от Байкария. По планинския рид Алабак има писти с нормална денивелация, с изключение на няколко. Но има и такива със значително остра. Следете маркировките. Ако си запален по вело приключенията май не ти трябват повече причини да посетиш Велинград.
Но все пак…

Сините триъгълни табели отбелязват, че маршрута е подходящн за начинаещи.

5. Тракийска история

И нищо чудно, разхождайки се из горите да видите скали с интересни всичания по тях. Това е отпечатък от тракийското население, което е обитавало района преди хилядолетия. Всъщност видни траколози, твърдят че именно на Велинградска територия се намира мистичното светилище на бог Дионис.

6. Организирани походи от LoVelingrad

И ако не искаш да откриваш природните бижута на Велинград сам, търсиш своята изгубена връзка с природата, просто се свържи с нас!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!