Читалището – музей в Драгиново

Народно читалище „Методий Драгинов” е основано през 1936г. от будни общественици от село Драгиново и град Велинград. Първоначално то е съществувало под формата на малка библиотека, която се е помещавала в сградата на кметсвото. Читалището започва да развива повече дейности в началото на 60-те години. Под инициативата на местния учител Милен Налбантов, който след като попада на места с историческа стойност около града, започва и музейна сбирка.

За село Драгиново сме говорили в тази статия, но то се гордее с хилядолетна история. В землището му попадат много значими исторически местности, най-вече от тракийско и римско време.

По-късно се създават няколко творчески колективи: Театрална трупа, Мъжка певческа група , Народен ансамбъл и други. Днес тук  Фолклорен Ансамбъл „Драгиново”, мъжка певческа група, любителски  школи за народни танци, пеене и инструменти и театрална трупа.

Сега читалището притежава съвременна сграда със всички необходими помещения за развиване на култуно – просветни и информационни дейности:. Като концертна зала, голяма библиотека, център за информация, етнографски музей, клубове и школи.

Едни от основните приоритети на Читалището са съхранение и популяризиране на местните обичаи, култура и фолклор, развитие на културния живот в селото и предоставяне на актуална информация.

Награди и постижения на Читалището – музей в Драгиново

През годините до сега читалището притежава редица републикански и международни отличия от фестивали на народното творчество:

  • награда за фолклор – Живец 2002
  • Европейска награда за фолклор„Златна брадва” –Закопане 2003

Читалището участвало в редица фестивали и турнета в много държави. Сред тях са – Франция, Италия, Германия,  Австрия, Полша, Чехия, Хърватска, Турция и много други.

Читалището- музей в Драгиново активно участва в ръзвитието на обществения живот на село Драгиново – развитие на културата и образованието,  туризма и други дейности.

Add a Comment

error: Content is protected !!