Дан Колов на Клептуза

дан колов

дан колов

Велинградския край е бил притегателна точка за хората от най-дълбока древност. Като се почне от византийски владетели, и се стигне до личности от по- близката ни история като Стефан Стамболов, Алеко Константинов, Иван Вазов и още много други.

Днешната ни история капитализира върху нашата легенда в бойните изкуства Дан Колов, наричан „Българския лъв“ и „Човекът с хилядата хватки“.

 Той е известен с победите си в САЩ, Франция, Германия и Япония (там дори гневна тълпа привърженици на противника му, се опитали да го убият, задето толкова недвусмислено е победил сънародника им)

Разказите за него от в биографиите за него от Петър Лазаров и Д. Асенов, се разказва за неговата човечност и родолюбие.  След като прекратява кариерата си, той се прибира в България. Извършва крупни благотворителни мероприятия. Организира клуб, в който тренира български борци и през който са минали почти всички значителни в спорта имена от негово време и популярност добиват много наши майстори на тепиха.

Дан колов на минералния плаж
Дан Колов и Победителката в конкурса “Царицата на Плажа”, 1940г. Снимката е притежание на Историческия Музей, Велинград

Дан Колов във Велинград

През лятото на 1940 г.  местното население преживява емоциите от посещението на известния български борец и кечист, световен шампион по кеч Дан Колов. Той пристига в Лъджене със своя ученик Хари Стоев.

Дан Колов е бил приятел с местния майстор – борец – Мутьо Таров.

Тук помествам извадка от книгата на П.Полежански – „Чепинско благословена българска земя“.

 „Не мога да забравя образа на Мутьо Таров – пехливанина. Той беше нашата гордост – в свободната борба беше непобедим. Той и братята му бяха олицетворение на физическата сила на българина. Помни се и неговата другарска среща с легендарния борец Дан Колов. Но не на тепиха, а на Клептуза. И естествено на маса, отрупана с подходящи за борци от тяхната категория ястия. Между тях е и любимия на Таров – местен гювеч на фурна, който много се хареса и на Дан Колов. А любителите на борбата се възхищаваха от силата им и гледаха да не изпуснат нито дума от разговора им. Та едва ли друг път ще им се отдаде да видят на живо борец като Дан Колов. “

Във нашия град, по-голямата част от свободното си време прочутият спортист прекарва на минералния плаж „Йосиф Шнитер“. А там се провежда поредният годишен конкурс по красота “Царица на плажа”.

Същата година интересът е огромен, вълнението е неописуемо. Събитието е заснето от операторът Спас Тотев и така остава запечатано за поколенията.

Източници:

П.Полежански – „Чепинско благословена българска земя“
Снимките са от фонда на Исторически музей – Велинград.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!