Елин Връх – хранилището на вярата в Чепинско

елин връх

Елин Връх е един от най-западните върхове на Родопите и се намира в покрайнините на Велинград.  Името му произлиза от това на древната църква Св. Илия, разположена на мястото от там Илин връх. С времето името се е изменило и днес го наричаме Елин. От самия връх се открива висока и огледна панорама към целия Велинград и околните селища. Това се дължи на разликата в денивелацията, която от града до върха е цели 1000 метра!

елин връх
Елин Връх от Птичи поглед

История

Това място е познато от векове назад. Има данни и за тракийски находища. Към средата на хилядолетието тук е имало храм, който е бил унищожен след 1666г. при помюслюманчването на района. Хората, които запазили християнската си вяра обаче, продължили да тачат християнските си празници на свещената земя на храма.

Под Елин Връх се намира и местноста Градот. И там също има останки от древните тракийци. Но в тази непристъпна гора, през зловещата за района – 1666г. са се скрили всички, които отказали да се помохамеданчат и избягали от сигурна смърт. Точно те са продължили да почитат храма.

Днес на негово място е издигната нова сграда – храм свети Илия, който е изографисан от велинградския художник и иконописец Заварин Веселинов.

елин връх

Елин Връх като място за отдих

Около храма мястото има множество беседки,  навеси, и чешма със студена планинска вода. Така че той е не просто подходящ, а перфектен за летни пикници, със своя прохладен и чист въздух и необятната гледка към отсрещните планински грамади.

елин връх
DCIM100MEDIADJI_0088.JPG

От Елин Връх се откриват гледки към връх голяма Сютка, Острец, Милеви Скали и дори Пирин. А Велинград е като в шепа!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!