Фонтан Чашата и площад Николай Гяуров

лъждене чашата

Фонтан Чашата се намира на центъра на Велинград, площада на кв. Лъджене. Още от издигането си в края на 70те години е било притегателен център за туристи.

Преди много години това е бил „мегдана“ на село Лъджене. И сега там има сцена, на която се провеждат много културни мероприятия като честването на 24 май и празниците на града през месец юли.

Името “Чашата” идва от приликата на огомна чаша със столче, от която се сипе вода от всички страни. Това е много майсторско олицетворение на водното изобилие, с което е известен Велинград.

Днес след ремонта на центъра през 2015г. фонтанът не само се запази, но и се акомпанира с музика и свелини – нещо наистина забележително вечер! През деня фонтанът е особено приятно място за отдих и снимки.

Площад „Николай Гяуров“ е именован на световно известния оперен певец и тенор, роден във Велинград Николай Гяуров. В близост до сградата на общината се намира неговия бюст – паметник, където велинградчани всяка година честват годишнината от рождението му.

Николай Гяуров Бюст
Бюстът на оперната легенда Николай Гяуров

От Фонтан Чашата може да се тръгне в четири посоки, във всички от които ще намерите магазинчета, кафенета, кътчета за отдих и забавление за малки и големи.

Точната локация на Фонтан Чашата можете да откриете тук

Приятна разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!