Фотинските водопади

фотински водопади

Фотинските водопади са природен феномен, разположени край село Фотиново, на час път от Велинград. Те представляват три водопада, допълнени от красив горски пейзаж. Мястото е райски красиво. Най-висок е вторият водопад, около 16 метра, а другите два са 6-7 метра високи.

фотински водопади
Вторият водопад е с височина 16 метра.

Разходката е лека, и ако обичате красиви природни зрелища, то Фотинските водопади са точно за вас!

Как да стигнем до Фотинските водопади?

Фотинските водопади са разположени във Западните Родопи, на 20 км от гр. Батак и на 30км от гр. Пещера.   

  Така че за селото се отбиваме от пътя Пещера-Батак. Пътят е с много завои. Препоръчително е да сте с висока кола, тъй като в селото пътищата са доста неравни. Спирате пред кметството. И от там поемате на изток по стълбичките и след това по черният път, успореден на река Фотинска. Общо взето през цялото време се движим около реката.

фотински водопади
Фотинска река

Вървенето до водопадите ви е около час. Пътят се вие в сенчеста широколистна гора. Звучната птича песен се чува на фона на шумоленето на реката. Минавате пред тунел от големи стари дървета, грижовно сякаш сторили място на пътя.

Наоколо има много беседки за кратък отдих или пикник. Също така няма шанс да се загубите, поради множеството табели, сочещи пътя. Но и да нямаше, няма как да объркате пътя, защото който и да питате – ще ви упъти. Обикновено няма какво друго да търсите в с. Фотиново 😀

Като наближаваме водопадите се отбиваме от черния път към една по-малка пътечка.

Нужно е да споменем, че пътеките не са много стръмни, но гората е широколистна и почвата е доста мека – това ще рече, че в дъждовно време има значителна кал.

Има няколко панорамни площадки, от които можете да ги водопадите от различни ъгли, а и да си починете. На тях е слънчево, а шумоленето на широколистната гора приятно допълват тътена на падащата вода.

Гледка от една от панорамните площадки

Тези три красиви пада са пълноводни и красиви целогодишно. Пътеките ви отвеждат в такава близост до самите водопади, че усещате капките пръскаща от тях вода. Но това е заслужена награда за ходенето ви. Гледките ще ви оставят вдъхновени и заредени!

Оставяме навигация за ваше улеснение!

Какво друго да видим в околността?

Бекови Скали,  Равногор – са една прекрасна панорамна площадка, даваща взор към Родопите. Пътят тръгва от село Равногор и се вие по панорамна екопътека. Ще ви отнеме около час, зависи от темпото.  Той също е подходящ за деца.

бекови скали
Бекови скали

Друга разходка, която може да направите, която е близо до Фотинските водопади е Дяволската екопътека, която предлага пленяващи гледки, мостове и други.

дяволаксата екопътека
Дяволската екопътека

Язовир Въча – е прекрасно място за отдих близо до Фотинските водопади, откъдето тръгват и много пътеки.

Язорир Въча от пътя омагьосва с изумрудено красивите си води.

Може също да посетите и панорамната площадка Орлово Око, близо до село Ягодина, където също има панорамна площадка със омагьосваща гледка!

орлово око
Орлово око

Весела разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!