Гергьовден във Велинградския край

гергьовден

Гергьовден е голям религиозен и битов празник във Велинград. Почита се покровителят на всички храбри мъже – Св. Георги.

В годините назад се правели курбани на връх Острец и в местност Гергевана. Хората ставали рано и се отправяли към гората, за да стигнат до курбана навреме. Там се отслужвло молебен.

Агнетата за курбаните са били дар от овчарите за благополучие и плодородност.

Интересно е да се спомене, че този празник се празнува от българи и мохамедани и всички поднасяли саханите за да им сипят курбан. Свирели са гайди, настъпвало всеобщо веселие. Имало и амбулантни търговци с подвижни сергии.

За такъв събор на връх Острец си спомня един стар човек: „Един търговец беше изнесъл пресни симиди. На нас, децата много ни харесваха, на нямахме пари (гологани и каравелчета се казваха). Но заваля проливен дъжд и търговеца ги раздаде за без пари „за здраве“. Голяма радост настъпи сред децата тогава.”

Традиции на Гергьовден

На този ден се излиза рано сутринта в ливадите и младите се търкалят в росната трева за здраве. Други излизат в гората за да откършат зелени клонки и да окичат вратите на домовете си. Жените берат здравец, отиват на баня и хвърлят здравеца в басейна. Цялата баня замирисва на здравец.

На този ден се правят и люлки и се люлеят момите и техните избранници – ергените. На обяд се поднася печено агне, и се събират всички роднини на обща трапеза.

Гергьовден се отбелязва тържествено в църквата Св. Георги в Чепино.

Датата е и официален празник на квартал Чепино.

В Сърница също се спазват обичаите  и се отпразнува Гергьовден, наричан там Гергиден. Пее се традиционната песен „Студена вода Гергинска“

Ето и откъс от нея:

Стани моме, утре рано, че ще идем най водата

Най водата, най чешмата.

Ще налеем студена вода,

Студена вода Гергиденска.

Ще умием бело лице

Да учешем руса коса,

 Да сплетеме дребни плитки,

На плитките пличичкове,

В пличичковете – алтънкове.

                             Светлан Халачев

На Гергьовден преди Балканската война тук са се завръщали овцете от зимуване в Беломорието и са се наемали ратаите – овчари

В долината на р. Доспат се тачи Костандинов ден, тясно свързан с Гергьовден, и тогава се прави обичайни „Предой“. Овцете се събират на големи стада и започват работа мандрите.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!