Ходжови скали

ходжови

Ходжови скали са скално възвишение, в близост до връх Стража. Там лежат и градежи на стара крепост. Заради своята добра видимост и 360-градусова огледност. Ходжови скали, редом с вр. Стража са ползвани за наблюдателници.

Разходката е кратка, а гледките си заслужават.

Може да се отиде до там от Гара Костандово и от връх Стража, тръгвайки от прелеза на теснолинейката. Лично аз предпочитам от гара Костандово, защото е с повече красиви гледки.

Ходжови скали е съвкупност от интересни скални образувания. Наоколо личат стари градежни стени. Това е така, защото е било стара крепост. Не се знае от кой век датира. Но сигурното е, че е имала за цел наблюдаване на цялата Чепинска котловина.  

И действителност отляво ни застава Дорково и Костандово, изцяло рида Къркария. От другата страна Велинград, начело с Острец и Алабак, а срещу се явяват нас микроязовира и връх Сютка който е вторият по височина в Родопите.  

Ходжови скали е идеална дестинация за кратка разходка, защото отиването в едната посока от Гара Костадоово ще ви отнеме не повече от 30 минути- един час зависимост дали сте пеша или с велосипед. И също така ако сте пеша от скоростта на ходене.  

В непосредствена близост се намира и връх Тъпанара, където се биели тъпаните в случай на опасност и тревога. Връх Стража се познава по предавателните кули, които стърчат от него. А ако продължите към Драгиново или към Гара Костандово, можете да минете и през крепостта Калето, която е било място с обредна цел. 

Оставям и координати на Ходжови скали.

Весело и незабравимо!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!