Топ 10 най-красиви гледки около Велинград

милеви

гледки около Велинград

Велинград е раят за тези от нас, които се описват като ловци на красиви гледки! Днес ще се разходим из десет невероятни места със силна енергия и неописуема гледка, които можете да посетите спокойно в рамките на един ден.

  1. Славееви скали. Тя се намира в рида Алабак, под Арабчал и е изключително впечатляващо каменно здание, от което се открива панорама към целия Велинград и съседните села. В слънчев ден гледката е неописуема.

2. Милеви скали е най-високият скалист връх в Родопите. Той е много интересен и се различава по зелените си събратя по това, че е назъбен и скалист. Той е и един от последните върхове, които разделят Родопите и Тракийската низина.  В блiзост до него се намира и връх Фенера, който за съжаление не е обозначен с маркировка и тъне в забвение. Хубавата новина е, че до Фенера може да се стигне чрез карти като Фатмап .

Гледка от Милеви скали

3. Жълтата скала е издание от рида Къркария, която се намира на около един час пеша от гара Цепина на теснолинейката .Гледката, която се открива от нея е неописуема. Под нас остава Цепина, както и огромна, около 100-метрова пропаст под краката ни. Ако не ви е страх от високото Жълтата скала е перфектната дестинация за вас!

10те най-красиви гледки около Велинград

4. Крепостта Цепина – Може също да се качите до Жълтата скала и през маркираната пътечка крепостта Цепина. И по този начин ще улучите с един куршум два заека – защото и от крепостта и от Жълтата скала гледките са изключително красиви!

5. Връх Острец е перфектна дестинация, с която можете да си уплътните деня. Също така ще минете през много интересни местности. Ако ги съчетаете правилно може с ходенето до връх Острец да видите едновременно Войнишка поляна, Христова поляна, Петте братяВазова поляна и след това разбира се връха.  Като награда за изкачилия се там, има масичка с прекрасна гледка от която са открива цялата Чепинска котловина има и параклисче където можете да запалите свещичка.

6. Мачешки скали са много лесна дестинация, която може да направите в рамките на три-четири часа отиване и връщане. Изходната ви точка е Гергевана. Мачешки скали е причудливо скално образование, което креативен ум е оприличил на легнала котка (старовр. мачка), замръзнала във вечността гледайки към Велинград.

7.Маркови скали се намират над квартал Чепино. Поемаме по зелената маркировка от Клептуза. Интересна е с това, че пътеката за нея минава през пресечната точка на 24 меридиани 42 паралел. А стигналия до Маркови скали печели една магическа гледка чак до Рила и до Пирин!

гледки около Велинград

От Маркови скали може да продължите на още половин час разстояние и да стигнете до връх Трушан (маркиковка няма, но го има във фатмап).   От него се открива гледка към Микроязовира , връх Стража и Ходжови скали. Никой не знае какво точно означава Трушан, но това е старо тракийско име. Вероятно е имало някаква стратегическа цел, със своята гледка за да може това име да остане през вековете.

10те най-красиви гледки около Велинград

8. Ходжови скали се намира в близост до връх Стража той е съвкупност от скални образувания. От тях се открива гледка наляво към Дорково , надясно към рида Алабак и Велинград и пред нас остава Микроязовира, Връх Трошан и връх Сютка. Ходжови скали са изходна точка от хмела, под връх Стража, прелеза на жп линията или от Гара Костандово. Лично аз предпочитам Гара Костандово ,защото ще минете през повече красиви гледки.

9. Елин връх също е с уникална гледка. Изходните ни точки са две. Едната е от Гергевана, да минем през Самоводица и оттам Елин връх. А другата ни е опция е от последна спирка в Каменица и оттам да поемем пътя който не го сочи навигацията. Имайте предвид, че вторият маршрут е със значителна денивелация.

10. Красиви гледки на кратко разстияние – Но все пак ако сте ограничени откъм време можете да се разходите до Параклис Гергевана, който се намира над хотел Енира или до Христова поляна, която се намира на около двадесетина минутки над хотел Макси. 

Накъдето и да поемете – носете веселото настроение със себе си!

Ако и вие имате любимо място, което сме пропуснали – пишете в коментарите. 

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!