5 кратки, но красиви Екопътеки във Велинград

гергевана

Екопътеки във Велинград

Имаш желание за разходка сред красиви родопски гледки, а нямаш времето или пък подходяща екипировка?

Нямай грижи!

В тази статия ще предложим няколко места, за които не ти трябва нито едното нито другото. 😉

  1. Гергевана. – Гергевана е живописна местност в близост до самия град. До нея може да се стигне по пътеката между хотел Енира и Станция Вита. В местността има параклис, пейки и беседки, вперили взор към красивата гледка.

2. Войнишка поляна се намира на малко разстояние от хотел Макси. Понеже се намира на двайсетина минути в посока, не са нужни кой знае какви запаси от храна или вода. Също така почвата е песъклива и не съществува особен риск да се накаляте. Можете да отскочите и до местността Паничките или до Христова поляна.

Екопътеки във Велинград

Гледка от Христова поляна към Чепино

3. Разходка до Белодробна болница или четвърти километър (хотел Зора)- това е една полегата пътека която започва от Вельова баня през кръчмата “Баба и дядо” и се следва естественото продължение на пътя. Ще ви отведе до гориста местност. Ако следвате теренната пътека от там, можете да стигнете до местността Булин чаир и Мачешки скали. Ноо тук говорим за кратки разходки, нали 😉

клептуза

Ето още няколко екопътеки във Велинград

4. Разходка до Клептуза – ако поемете по Булеверд Съединение, в посока изхода на града към Сърница, няма как да не стигнете до Клептуза. От там може да продължите по мраморните стълбички в края на езерото, които ще ви отведат до параклис Св. Илия. (По време на писането на тази статия Клептуза е в окаяно състояние, заради лошото управление на града). По това което е останало личи бившата му красота! Но ако искате все пак да се разходите – избора е ваш. За предишното величие на Клептуза чети тук:

5. Разходка до Крепостта Цепина – да, за това ще ви е нужна кола, с която да се придвижите до село Дорково. Би ви отнело не повече от 15-20 мин с кола. Изкачването до крепостта отнема още толкова, но гледката отгоре си заслужава!

http://www.lovevelingrad.com/krepost-tsepina/

Ако сте в преследване на красиви гледки и искате маршрут с по- голяма продължителност –   четете тук. И не забравяйте – подходящото оборудване за по-дълги преходи ще направи разходката ви безопасна и незабвавима!

Ако искате и по-дълги – четете тази статия:

Add a Comment

error: Content is protected !!