Кремъчна (Мъжка) баня в Лъджене

кремъчна баня мъжка баня

Кремъчна баня

Кремъчна баня (още позната като Мъжката баня в Лъджене) се намира в центъра на Велинград.

Тя е най-старата функционираща обществена баня в България. Както ще говорим по-надолу в статията, тя датира от средата на 1600г.

В Кюстендил има баня, която датира от 15 век, но тя не функционира.

Кремъчна баня и се намира до днешния Хотел Рич. Тя е изградена в средата на ХVІІІ век и спазва традициите на турското строителство по нашите земи като характерен тип сграда. За нея преданието разказва, че е построена от някой си хаджи Якуб от село Костандово. След неуспешен опит да откара топлата вода в неговото село, построил тук тази баня.

Над входа той увековечил името си плоча с надпис на арабски език – хаджи Якуб и годината на построяването на банята – 1164 по Егира (1751 год. сл. Хр.). Понастоящем тази плоча се намира изложена в Историческия музей Велинргад.

Дарил Добро Хаджи Якуб – това е надписа открит при Кремъчна баня в Лъджене.

При Кремъчна баня се спазват правилата на Османското строителство. Сградата е четиристенна, с шестъгълен купол от едната страна. По строителство много наподобява сградата на Женска баня, малко по-надолу след моста на Река Луковица.

Женска баня също е много стара като постройка и е била предназначена за гелините на богатите османци. Повече за Женска баня във Велинград – чети тук.

Състав и предназначение на водата от Кремъчна Баня

Водата се от каптажа е с температура 63 градуса. За да може да се ползва се темперира до 36 градуса. Водата е със сулфатно-натриево-силициево-хидрокарбонатно-флуорен състав и с температура от 63°C охладена до 35-36°C, с рН 9.18 и обща минерализация от 320 мг/литър. Водата може да помогне при лечение на заболявания на нервната система, болести на обмяната на веществата, сърдечни неврози, хипертония, невродермити, климактерични смущения и др.

За повече интересна история на баните във Велинград четете в тази:

И също в тази статия:

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!