Крепостта Цепина – последната Родопска крепост паднала под османско владение!

Крепостта Цепина

Знаете ли какво сме дали ние на Ермитажа в Санкт Петербург? Вие имате късмет, защото ще разберете в тук!

Крепостта Цепина се издига на висок хълм , близо до село Дорково. Това означава на 15-20 минути с кола от Велинград. Музея на Цепина с всички артефакти се разполага в подножието на хълма. А от там до върха се стига за 5 минути пеша по полегата пътека.

Крепостта Цепина
Мястото, на което се разполага крепостта Цепина, е благословено с прекрасна гледка и хубав климат.

Легендата гласи, че когато дъщерята на латинския император Хенрих, едва 13-годишната Маргарет-Изабел пристигнала в Крепостта за да се омъжи за Алекси Слав (против своето желание) промълвила – „Боже мой, тук ще бъде моя гроб!“, но придворните помислили, че тя споделя всеобщото възхищение към крепостта и й отвърнали „Амин! Дай Боже!“.

Като цяло всички истории, свързани с този олтар на българския дух са толкова интересни, че звучат като приказка!

крепостта Цепина

История на Крепостта Цепина

Цепина има много богата и пъстроцветна история. Хълмът е бил населяван още преди 5000 години пр.Хр. ! Имало е тракийско светилище на племето беси. Била е и Византийско и Българско владение. Тя е обект на непрестанни спорове между двете държави, заради важното си местоположение и добрия си потенциал за фортификационни (укрепителни) съоръжения.

Но най-голям разцвет крепостта Цепина и района наоколо бележат в първата половина на 13-ти век, когато там живее отделилия се през 1207-1208 г. от българската държава в самостоятелно феодално владение деспот Алексий Слав. Той е племенник на цар Калоян. За него се знае, че той е бил именит строител.

Интересен факт: През Средновековието Родопите са наричани Славееви гори.

Крепостта Цепина

Предполага се, че това е по името на деспот Слав. Друго предположение, свързано с него е за името на река Доспат, че произлиза от думата “деспот”.

Горе на хълма има солидни останки от миналия живот – високи крепостни стени, дворец в руини, основи от църкви, няколко водохранилища. Има множество информационни табла, така че човек може да си представи как е изглеждала крепостта през годините на своето величие.

Удивително е, че в едната църква са открити два мраморни, олтарни релефа на Петър и Павел, с толкова изкусна изработка, че днес те са експонирани в Ермитажа, в Санкт Петербург! И за наша най-голяма радост достъпът до крепостта е все още свободен. В музея, под крепостта, където се помещават артефакти и информационни табла – се плаща вход.

На върха се открива невероятна гледка към Западните Родопи, връх Белмекен и Пирин!

Това солидно свидетелство за българското величие, Цепина, е място със особено силна енергия и задължителна дестинация при следващото ви посещение във Велинград!

Крепостта Цепина

П.п. А знаете ли как са я завзели османците? И тази „приказка“ е много интересна! – Чрез коварност и предателство. Можете да прочетете тук!

Както казахме, крепостта се намира в покрайнините на село Дорково, и докато сте там можете да посетите Палеонтологическия Музей в Дорково, където ще видите внушителните останки на мамутите, населявали околността от незапомнени времена!

Също така местностите Цигов Чарк и Алков Камък!

Оставям карта за твое улеснение!

Весело да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!