Квартал Лъджене – центъра на Велинград

Лъджене

Лъджене е централния квартал на град Велинград. Той е и негов административен център.

Както другите два квартала, е наследник на селото, от което се е разраснал. Разположен е на двата бряга на река Луковица.

Произход на Лъджене

Лъджене е било някогашен феодален чифлик, около който се е създало селище поради наличието на минерални извори и бани.

Името на квартала най-вероятно произлиза от думата “лъджа”, което значи минерален извор или баня на турски.

лъждене чашата
В центъра на квартал Лъджене сес намира емблематичната за Велинград – Чаша – фонтанът символ на водното изобилие във Велинград.

Друга версия за произхода на името е, че понеже квартала се намира всред ливади (старобълг. лъгове)

В най-древното минало е било разделено на феодални владения. В средновековието османски документи сочат, че е имало 60 къщо и 400 жители. Поминъка е бил абаджийсктво и земеделие, производство на лен.

По-късно средищното положение на Лъжене му помага бързо разрастване и развитие. В следващите десетилетия Лъджене придобива светски облик и се развива като курортно селище. Повишава се културата на населението – построява се Читалище и Библиитека. Създава се пълна Гимназия.

Поминъкът на хората също се променя – през 1892г. при посещението си тук Иван Вазов пише за развито хотелиерство и търговия.

Лъджене е родно място на оперния певец от световни висоти Николай Гяуров, на който е кръстен и централния площад на града. В близост до общината има и негов бюст.

Николай Гяуров Бюст

През османското робство е бил изцяло населен от мюслюмани. Данни говорят, че първият християнски населник е бил Никола Гюшков от Елешница през 1886г.

Има много места, които можете да  посетите в Лъджене:

Площад Николай Гяуров и Фонтан Чашата. Къщата на Николай Гяуров (обитва се все още и не е музей). Срещу нея има минерална чешма с лековита питейна вода.

Парк Вельова Баня

Зоокът с горски животни

Светещият Кръст и Главата на Вела Пеева

Гарата на Теснолинейката

Разходка в гората:

  1. Баба и Дядо – Ако тръгнете от Вельова баня, посока хотел Арте, ще стигнете до госилницата „Баба и Дядо“ – точно над нея се намира едноименния каменен масив.
  2. Ако изходната ви точка е местността Бабино бърдце, на която в момента е разположен хотел Макси, можете да си направите прекрасна разходка през следните природни забележителности.

Хотел Макси (Налейте си вода от чешмата в началото на горичката, защото по пътя няма)

Попин Камък – старо тракийско светилище

Войнишка Поляна – Бившето стрелбище на бившата казарма

Паничките (древно светилище – отклонява се леко вляво от пътя, след това се връщате по коларския път)

Христова поляна

Местност Близнаците

Вазова поляна

връх Острец

Общо за разходката е желателно да си отделите цял ден – с почивката на върха. Гледката е към цялото Чепинско корито и си заслужава всяка крачка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!