Любопитната история на Сярна баня във Велинград

сярна баня

Сярна баня е разположена в кв. Каменица, днешен Велинград. Тя е най-голямата минерална баня в СПА Столицата.

Тя е и една от най-старите в града. Пусната в експлоатация през 1921г. , тя наскоро навърши своето столетие.

Историята й може да се проследи още от римско време, защото по време на строежа й са открити характерни римски каптажи, хоросан и дори останки от сводове.

Каптажът на банята със сигурност е правен по римско време. При разкопаването за оранжериите, намиращи се в непосредствена близост, са разкрити основи от голяма римска баня, правени с ред камъни, ред тухли с хоросанов разтвор.
Няколко такива тухли останали при тогавашния кмет на Каменица Васил Содев.

В своите мемоари той разказва:

“Зида беше от здраво споени римски тухли – 4 см, дебели 40/40 широки. Хоросановият разтвор копач не можеше да го разбие, той се беше почти вкаменил и даже беше по-здрав от камък. Тухлите, въпреки че са стояли около 2000 години под топлата вода бяха съвсем запазени и като камък търди. Няколко такива тухли бях дал на фурнаджията за пещта. В тази фурна се печеше всеки ден хляб, нажежаваше се до червено, но когато развали фурната – тухлите ги извадихме такива каквито ги бяхме турили. От какво са правени тези тухли не ми е известно.

При развалянето на стария римски каптаж имаше наслоена чисто жълта сяра. Хората с шепи взимаха от нея. Също в самото дъно на каптажа имаше една дървена запушалка от хвойна. Когато е правен каптажа е оставен отвор да изтича горещата вода. И като е бил завършен е запушен с хвойновата запушалка. И макар че стояла хиляди години в врящата вода (88 градуса), беше извадена като че сега е сложена – нито загнила, нито сварена, като че дървото сега е отсечено. Тази, казано по каменски “затка” се пазеше в читалищната музейна сбирка но малко преди до 9. IX.1944 изчезна от стъкления шкаф. ”

Снимка от освещаването на Сярна Баня. Най-отпред се вижда поп Топорчо, който е имал огромен принос за Освобождението на България. Но за него с удоволствие ще ви разкажа в друга статия.

История на Сярна Баня

Стари краеведи я описват като банята извън селото, защото село Каменица в началото на ХХ век е било още малко. Имало е стара масивна постройка в двора на сегашната Сярна баня, пред оранжериите. Разрушена е около 1925-1926г. след пускане в експлоатация настоящата Сярна баня.

Банята извън селото


Красивата сграда на Сярна баня е архитектурно произведение на изкуството. Построена е по проект от италианския архитект, Луиджи Пиетри.

Банята е правена по проект приличащ на баните в Карлови Вари.

Инициатор на проекта е бил цар Фердинанд. Строежа на банята е започнал през 1912г. с разрешение на общинския съвет на селото. Някои от имотите които са били на наши съграждани са отчуждени, а някои са дарени на общината. Известни са имената на двамата дарители Иван Ямаков и тогавашния кмет Спас Каров.

Когато през 1912г. се събира общинския съвет да реши къде да построи банята, се оформят две предложения – едното на мястото на старата баня така наречената баня Укропа, а второто на мястото където е сега. И така е построена Сярна баня, а Укропа е разрушена и на нейно място са днешните оранжерии.

В строителството на банята и парка взима участието населението на цялото село. По времето на Първата Балканска Война през 1912г. и Първата Световна 1914-1918г, строежа е бил с преустановен, но след това отново е възстановен.

Интересна е историята на входната врата на банята. Ангел Пендаров (“Лукия”), който е бил близък приятел на Александър Стамболийски при една среща с него харесал вратите на Министерството на Земеделието и дълго водил преговори да му дадат една такава врата за “Сярна баня”. След като я получил я закарал с влака до Септември, а от там с файтон до село Каменица – (теснолинейката не е била построена). За съжаление тази врата е била подменена преди доста години. Но на тази снимка е коментираната врата.

Състав и предназначение на водата.

Името идва от вида на водата, като температурата на извора е 88 градуса и се темперира до 39°, за да може да се ползва от хората.

Водата е хипертермална – сулфатно хидрокарбонатно-натриево флоурна. Съдържа и метасилициева киселина. Подходяща е за възпалителни, опорно-двигателни, кожни, гинекологични заболявания и стерилитет.

Банята днес

Отделението с душовете е пристроено допълнително. Задният двор и вида към банята е оставен без никаква грижа и поддръжка.
Цистерни за охлаждане на минерална вода. Температурата на извора е много висока- около 88С.

Няма да показвам снимки отвътре, защото положението е трагично 🙁


Малко средства и желание са нужни тези храмове на лечебната вода да се въстановят до предишното си състояние. Дали ще дойде този ден обаче…?

Кадър от 1925г. – времена, когато банята е процъфтявала. За съжаление “дантелената беседка” не е съхранена.
Сярна баня – 1922г. Кредит – Исторически музей, Велинград

Оставям ви с един носталгичен кадър.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!