Музеи около Велинград

Музеи около Велинград

Въпреки че Велинград обикновено св свързва с голямо разнообразие минерални води и Спа Хотели, градът предлага на посетителите възможности да изследват неговоте природно и културно наследство.

Ето пълен списък с всичките работещи музеи около Велинград.

Исторически музей Велинград:

изложби исторически музей


Исторически музей Велинград е мястото, където можете да научите за историята на града, културното наследство и развитието на района.

Той е дом на 5 експозиции, за които сме говорили в тази статия:

Но за краткост, ще споменем, че тук ще видите:

  • Най-голямата изложба на писани яйца в цяла България. Тя е и целогодишна.
  • Експозиция от живота и постиженията на оперната легенда- роденият във Велинград – Николай Гяуров.
  • Изложба на стария родопски бит и традиции.
  • Археологически останки от светилището на бог Дионис, на връх Острец.

Плиоценски парк Дорково (Музея на Мамута)

мамут музей, музеи около Велинград
4 метровата въстановка на обитавалият тези земи Овернски Мастодонт

Преди милиони години земите на днешен Велинград са били обитавани от праисторически същества. Внушително огромни и рязко различаващи се от представителите на днешната фауна – те са изложени в Плиоценския музей в село Дорково.

Музей при Крепостта Цепина.

Както сме споменавали и в предишни статии, крепостта Цепина е пазител на многовековна история. Много е вероятно това да е последната родопска крепост, паднала в ръцете на османците, Легендата и историята за Цепина, чети в тази статия:

В подножието на тази крепост се намира и музейната сбирка с археологическите находки от нея. Тя има и антична и средновековна история.

Но е по-въздействащо когато човек я види с очите си.

Музей на Теснолинейката, гара Цепина

Теснолинейният влак Септември- Добринище скоро ще навърши 100 години от пускането си в действие и е последният по рода си останал в България.

Интересна музейна експозиция има на една от гарите й по дефилето Велинград- Варвара. (Оставям локация в този линк)

И въпреки, че не отговарят в пълния смисъл на думата музеи – ще ви представя още няколко места – хранилища на приридни и исторически експонати.

Пещерата Лепеница:


Въпреки че не е музей, в традиционния смисъл, пещерата Лепеница е природна забележителност в околността. Това е красива пещера със сталактити и сталагмити и може да предлага обиколки с екскурзовод и информация за нейното геоложко, зоологическо и историческо значение.

Баните във Велинград:

Знаеш ли, че най-старите финкциониращи минерални бани в България се намират във Велинград?


Разглеждани често просто като СПА съоръжения, които се препоръчват заради терапевтичните свойства на минералните извори, всъщност минералните бани във Велинград, разказват своята многовековна история.

В Исторически музей Велинград се съхраняват римски каптажи за минерална вода.

Дори Иван Вазов е идвал на курорт в Чепино баня, днешен Велинград, описвайки следосвобожденската ситуация в района. Повече за историята на минералните бани, чети в тази статия:

На свещен туризъм около Велинград:

Чепинската котловина, в която е разположен Велинград е обитавана от тракийското племе Беси, хилядолетия преди Христа. Характерна за тях е тяхната религиозност и богата обредност. На много от скалите и върховете в района се намират всечени в скалата – щерни или жертвеници.

Имало е учени, които смятали, че това са дело на природата, но след като в местността Божков Гроб, между Стария чарк и Самоводица са открити скали с квадратни всичания – вече категорично е станало ясно, че са с антропогенен произход и вероятно свързани с някаква обредност.

След покръстването са въздигнати много параклиси, черкви и манастири, които са били унищожени по време на османската асимилация през 1666г.

никулова църква
Никулова черква е само един от въстановените параклиси край Велинград.

Дано тази дигитална разходка ти е била интересна. И всичко от споменатото тук си заслужава да се види и да се чуе наживо.

Add a Comment

error: Content is protected !!