На ски във Велинград – коя ски писта?

старина

На ски във Велинград

Зимният сезон е в разгара си и ако сте фенове на зимните спортове, вероятно много ще ви хареса идеята за ски и шейна за децата.

Велинград е сред най-посещаваните зимни курорти в България, популярен навсякъде със своите лечебни води, СПА центрове, добър климат и много начини за релакс. Тук също така всеки може да открие спортно мероприятие или активност в която да се включи като преходи в гората или ски.

Велинград може да предложи по нещо за хората който обичат зимата навън.

В тази статия ще изброим ски опциите, които предлагат околностите на Велинград, но трябва да се има предвид, че те не са професионални ски писти като например в Банско или в Боровец, но са страхотно допълнение към вашата минерална СПА почивка. 

Има общо има четири писти в района, които ще опишем в тази статия. Те са полегати и са особено подходящи ако сте начинаещ, защото избягвате шанса от някакви травми или наранявания. И също така ако сте с деца, и търсите за децата си безопасно място за ски и шейна.

Ски писта Юндола

Юндола е най-близкият ски курорт до Велинград, намира се на 16 км СПА столоцата. Има 1400 м. средна надморска височина. Разположен точно на предела между Рила и Родопите.

  Юндола има ски писти оборудвани ски влекове и ски гардероб. Повече може да прочетете повече в тази статия.  Подходяща е за начинаещи скиори. Едната писта е 250 м. дълга и се води клас А и Б.  Има още една писта която е с дължина 400 м., тя е клас Б и С и разполага пак със самостоятелен ски влек. Има и трасе за ски бягане, както ски гардероб и ски училище. Оставям локация.

старина

Ски писта Старина

Малко след Юндола – посока Белмекен се намира местността Старина. Тя разполага със ски писта, с дължина около 200-300 м. Снабдена е със самостоятелен ски влек, ски гардероб и чайна където можете и да обядвате.

Куртово

В местността Куртово, до хижа Христо Смирненски, пак има трасе за ски бягане и биатлон.

Хижата разполага със ски гардероб и може да се осигури ски учител. Има и ски влекове както, разбира се и полегати писти за каране на ски.  Природата е изключително красива, което е повод за още по-приятен и незабравин снежен ден.  Местността Куртово се намира на няколко минути път с кола от Старина, така че тези три курорта са в една линия.Тук оставяме Локация:

Св. Константин и Елена над Цигов чарк

  За любителите на белите спортове има още една дестинация която района предлага. И той е курортът Св. Константин и Елена над Цигов чарк. Пистата там пак е полегата и подходяща за деца. Оборудвана е със ски гардероб,  три писти и два влека, единият от които е детски. Пистите са подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори. Важно е да отбележим, че курортната местност Св. Константин се намира по-близо до град Пещера, отколкото до Велинград, но все пак ако сте решили да си направите панорамна разходка из Цигов чарк, която може да съчетаете и с ледената пързалка – тогава, да – ски пистата е удачно решение за вас. 

За удобство на гостите съвсем наблизо се намират две чайни и хотел ресторант.

св константин и елена

А ние от LoVelingrad оставяме снежната веселба на вас!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!