Никулова църква – чудотворният параклис

никулова църква

Никулова Църква се намира в гората над Велинград. Тя представлява малко, живописно параклисче, скътано по пътя към местността “Стария чарк”, под иглолистния купол на дърветата.

Среща се и под името “Параклис Св. Никола”. Старите хора го наричат “Никульова черква”. Вярва се, че мястото е покровителствано от християнски светия Никола Чудотворец, пазител на децата, моряците, търговците и банкерите.

Според стари предания, който запали свещичка в тази църква и си пожелае нещо – желанието му неизменно ще се сбъдне.

Параклисът е разположен на много старо място за поклонение, датиращо от векове назад. След съдбоносната 1666г., българите от този край са посещавали мястото за да изповядват християнската си вяра и да почитат своите празници.

Преди векове там е имало старо християнско светилище. Местността Никульова църква е била почитана от векове назад, но през годините на помохамеданчването е била разрушена от османците. През 2009г. с помощта на дарителска кампания – параклисът е реновиран.

Паметната плоча, ознаменуваща съхранението на светото място, през годините на помохамеданчването

Около Никулова църква са съргадени беседка и няколко масички. Перфектно место за почивка и хапване след разходката.

На всеки 6ти декември – Никулден, независимо от зилмите условия, около параклиса се събират множество хора и се раздава курбан за здраве.

Какво има наоколо?

Отправната точка ни е Параклиса Гергевана. След двайсетина минутки стигаме до Никулова църква, а след нея излизаме на разклон. Дясното разклонение води до местността „Стария Чарк“(15мин) и тракийското светилище “Уличките” (40мин.).

Можете да дойдете и през местността на скалния феномен “Баба и Дядо”, но трасето е началото е с по-голяма денивелация. Заслужава си всяка крачка!

никулова черква
Разклона след Никулова Църква за Стария чарк (Отдясно) и за Славееви скали и Самоводица (вляво)

Лявото разклонение води до скалния феномен “Славееви скали” и Самоводица. По този път се стига и до Бялата скала, Локвата и Кладова, но за тях трябва да се отдели един ден и да се тръгне отрано.

Точната локация на параклиса можете да намерите тук.

Приятна разходка! И много сбъднати желания ! 😉

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!