Парк и Езеро Клептуза – история и легенди

клептуза

Клептуза е може би най-известната забележителност във Велинград. Познат е още като емблемата на Спа Столицата.

За съжаление, длъжни сме да предупредим още тук – в началото, че в момента парка и езерото са в изключително занемарено състояние.

Извор Клептуза е един от най-големите карстови* извори в България.

Красотата на Клептуза в зимните вечери.(*карстов извор е този, който извежда водата на повърхността на земята. Обратното на карстов е поноров извор, който отвежда водата в земните дълбини. Най-големият поноров извор в България е Дяволското гърло.)

Водопад Клептуза, близо до самия извор.

Паркът и езеро Клептуза е построено и благоустроено в началото на миналия век, благодарение на тогавашната управа и доброволци. Но повече за това сме писали в тази изключително изчерпателна и интересна статия.

Има една българска легенда, която разказва приказната история на тази уникална забележителност.

Както всяка по-увлекателна история и тази се разказва за любовта в най-чистата й, невинна, неподправена и истинска форма. Легендата може и да ви звучи сходно с други, които се носят из българския край, но историята е съвсем различна и уникална.

Според нас, всяко едно българско сказание има своя чар и особености, затова и трябва да ги знаем, защото рано или късно може да ни се наложи да ги разкажем на идните поколения.

клептуза
клептуза

Легендата за езеро Клептуза

Една завладяваща легенда, разказва за съдбата на една влюбена двойка в Чепино Баня. Родителите на момичето обаче, не одобрявали избраника й и я обещали на друг момък, когото тя не обичала и не искала.

Затова избягала и се скрила в гората, за да чака там своя любим. Обаче тъкмо в това време минавали турски конници. Като я видяли те я подгонили, а за да им се скрие тя е сгушила под огромните, клепнали листа на тужата (растение, наричано така от местните хора, и до днес характерно за местността). Когато те отминали и дошъл нейният любим, тя излязла изпод клепналата тужа и избягали надалеч, където живели в щастие и сговор до дълбоки старини.

За да накаже преследвачите й, Господ направил така, че земята се отворила под краката им и те паднали вътре. От дупката да бликне вода и така ги издавил до един. Така се образувало езерото Клептуза, което и до днес е красиво, колкото е и девойката.

default

Истината е, че никой не знае какво означава, нито откъде произхожда името Клептуза. Но най-вероятно това е старо тракийско име което се е запазило и до днес. Други такива имена са връх Трошан, местност Сивек, връх Бусак и други. Какво точно означават тези имена, може би някога няма да разберем с точност.

Прекрасен дар от природата е езерото Клептуза, но за жалост е занемарена и потънало в разруха.

Add a Comment

error: Content is protected !!