5 ползи от редовното ползване на парна баня

Парна баня

Хамам, римска баня, влажна сауна. Парната баня, под всичките си форми е съществувала от хилядолетия назад. Горещата акватерапия е давала и на предците ни това, което дава сега и на нас – здраве и красота!

Накратко разликата между парната баня и сауната е, че тя е с по-ниска температура и по-висока влажност. Сауната е с около 80ᵒС,  докато парната баня е с около 45ᵒС. Влажността в сауната е около 20-40%, а тук тя е около 100%.

парна баня

Точно тези качества на лечебната парна баня й придават следните лечебни свойства:

1.Детоксикация – потенето изкарва всички тежки метали, метаболитни останки и изобщо токсини от тялото ни. Когато сме в горещата баня, кръвоносните ни съдове се разширяват, засилва се циркулацията и така се благоприятства кръвоснабдяването навсякъде. По този начин не само кожата, а и всичките ни органи богато се снабдяват с хранителни вещества. А и сигурно вече се досещате, че доброто кръвообръщение е синоним на здраво тяло!

2. Релакс – едва ли има някой от вас, който да не си представя блаженото спокойствие, което цари в парната баня! Сякаш всичките ви мисли и проблеми се смаляват до размера на парните капчици, и заедно с тях започват да витаят безцелно във въздуха. Тялото потъва във влажната топлина, а психическата умора бавно отстъпва място на сладката физическа отпуснатост. 

парна баня

В този ред на мисли, проучване доказва, че облекчава болката и стягането в мускулите и ставите.Затова тя е толкова полезна за хора с висока физическа натовареност.

Заради детоксикацията и релакса, парата има удивителен ефект върху мозъка ни.  В лонгитудно (дългогодишно) изследване, се установява, че редовните посетители на парната баня имат много по-малък риск от деменция и алцхаймер.

Изхвърляне на тежките метали

А и вие сами можете да забележите, дори и при еднократно посещение – повишен фокус, способност за концентрация и бистрота на мисълта!

3. Отпушване на дихателните пътища – очистителната сила на горещината не пропуска и дихателните пътища. Тя подпомага отделянето на слузта и по лекото изтичане на насъбралия се секрет. Дишането ви е кадифено меко и лесно!

4. Почистване на порите – Понеже парата навлиза дълбоко в епидермиса ни,  тя способства за отстраняването на стари, мъртви клетки и ненужни плаки по кожата ни. Ето защо тя става толкова бебешки мека дори при няколко минутен престой в парната баня.

5. Изгаряне на калории – Тялото винаги се стреми към хомеостаза – т.е. да поддържа една и съща температура.  Така то реално гори калории за да охлажда тялото, докато сте в горещото помещение. Парната баня е особено удачен избор за вас ако сте склонни към задържане на вода, понеже високата температура кара тялото да се поти обилно. А това води до изхвърляне на много задържана вода. По този начин се облекчава и работата на бъбреците.

И още от незаменимите ползи на парната баня

Според някои специалисти, трябва да ходите три пъти месечно, за най-добър ефект от парната баня.

Ето и някои неща, които трябва да имате в предвид преди да посетите парната баня:

  • Не се хранете 2 часа преди парните процедури.
  • Хидратирайте се добре и поемайте вода преди, по време и след парната баня, за да не се обезводните.
  • Консултирайте се с доктор ако имате сериозни сърдечно съдови проблеми, сърцебиене и хипертония.
  • Правете няколко процедури от по 10- 15 минути и ги редувайте със хладки душове.

 За тази статия съм почерпила информация от най-авторитетните сайтове и научни сайтове. Оставям линкове, ако някой иска да се поинтересува допълнително.

Генерални ползи: https://www.healthline.com/health/steam-room-benefits#takeaway

Подобряване на циркулацията: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3560772/

Облекчаване на мускулни и ставни болки: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3808259/

Относно предпазване от мозъчни и когнитивни заболявания: https://academic.oup.com/ageing/article/46/2/245/2654230?login=true

One thought on “5 ползи от редовното ползване на парна баня”

  1. Maryanne Fenech September 28, 2023

    I appreciate the valuable information you provide in your articles.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!