На поход около Велинград

Във Велинград се намират едни от най-живописните екопътеки в България.

В какво се изразява живописта тук?

Полегати, сенчести пътеки, над които широколистни и иглолистни дървета са свели короните си. Те образуват своеобразни тунели във всички нюанси на зеленото.

Това, което подсилва чара на велинградскте гори е и прекрасния климат. Велинград и Сандански първенците в страната ни по брой слънчеви дни в годината. Климата е изключително мек зимата и прохладен лятото.

И другото предимство с което Велинград натежава като номер 1 дестинация за екотуризъм в страната ни е наличието на множество чешми из горите. Например, една от пътеките, която е с пешеходна продължителност от 4 часа Гергевана – Никуова черква – Стария чарк – самоводица – Бялата скала – Кладова има 5 чешми с кристално чиста планинска вода.

Няма как да не заобичаш Велинградските гори в момента в който стъпиш в тях. Зелената прегръдка на природата изтръгва от теб всички грижи и тревоги. Лекия полъх на вятъра понася душата ти в по-извисени измерения.

Както е казал Вазов в пътеписа си за Чепинската котловина “В недрата на Родопите”: “Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България!”

Ето няколко пътеки за поход в гората, които тръгват от Велинград:

Гергевана – Никулова черква – Стария чарк – Самоводица – Елин Връх.

Около 5 часа пеша – ниво на трудност – средно. Пътеката е подходяща и за пешеходен и за велотуризъм.

Пътеката започва от паркинга на хотел Енира. Поемаме към черния горски път и се озоваваме на Параклис Гергевана. Дори за краткото разстояние, което сме изминали гледката е възнаграждаваща.

Продължаваме по поляната и влизаме в гората. Не след дълго пред нас е табелата за Никулова Църква. За красотата на параклисчето сме говорили в тази статия. Има място за почивка и чешма.

никулова църква

Продължаваме към Стария Чарк, където отново ни очаква чешма с чиста планинска вода, пейки и беседка.

поход около Велинград

Има и паметна плоча, отбелязваща партизанските срещи, които са се провеждали в тази местост. Продължаваме по пътеката след чешмата, която вече е по-тясна. Но много живописна. Пролетно време тук разлистващата се природа и аромата на почва са опияняващи.

А през есента широколистният пейзаж пламва в червени, жълти и оранжеви багри.

След 30 минути ходене пеш се озоваваме на Самоводица. Казва се така, защото тук се намира много голям извор на вода и водосборен басейн.

самоводица
На поход към Самоводица

И тук е времето да споменем екопътеката към Бялата скала и връх Арабчал, но денивелацията там е доста отчетлива и степента на трудност е значителна. Но ако сте за по- голямо натоварване – това е вашето място. От Бялата скала може да се продължи към хижа Кладова, която е на 20ина минути. И след това на час разстояние е Пеева поляна и връзката с асфалтовия път, който слиза към Каменица.

На поход около Велинград

поход около Велинград

Но да се върнем на Самоводица. Ако продължите по черния коларски път ще ви отведе безпроблемно до Елин Връх, който е с прекрасна гледка към Чепинската Котловина.

Цялата разходка и в двата варианта не би трябвало да ви отнеме повече от 5 часа, а на асфалтовия път ако сте с колела ще се спуснете за 15 минути с колело. Ако сте пеш – някой може да дойде да ви забере с колата.

2. Друга пътека, която не е за подценяване е Гергевана Никулова църква – Булин Чаир – Мачешки скали – Керачин камък – Славееви Скали. Ако сте пеша си отделете 3 часа в едната посока. Това е една от най-панорамните пътеки във Велинград. Прави 360 градусова обиколка около връх Самара. Виждат се Велинргад, Св. Петка. Погледът стига чак до Рила и Пирин.

3. Хмела – Ходжови скали – Тъпанарската крепост – Връх Стража . Това също е пешеходен поход, който може да се осъществи и с велосипед. Изходната точка ни е около Велиленд – и от там поемаме нагоре за Ходжови скали. Отсреща се вижда шосето Велинград-Чуката, а над него Връх Трошан и Сютка.

Продължаваме към Тъпанарското градище/ или крепост. Нарича се така, защото в миналото от там са се биели тъпаните по време на тревога. Всъщност то принадлежи към един комплекс от крепости, който включва – Лакът, Алков Камък и легендарната крепост Цепина.

На поход около Велинград

4. Войнишка полянаХристова Поляна – Петте братяВазова поляна – Връх Острец. Отделете си три часа за преход в едната посока. Тръгвайки от хотел Макси – следваме пътеката, която представлява и широк черен път.

поход около Велинград

5. Клептуза Параклис св. Илияпресечна точна на паралел и меридианМаркови скали – Връх Трошан. Тази екопътека е изключително интересна във всяко едно отношение – панорама, забележителности, история. Въпроса е, че няма чешми. Всъщност има само една – Друков чучур, но се отклонява от пътеката за Трошан. Също така се намира над циганската махала и последния път като бях имаше ужасно много боклуци по пътя. Но ако сте решили да си направите точно тази разходка, няма да сгрешите. Бъдете предупредени за недостатъците. В имената на местностите оставям линк с повече информация.

 Това са пътеките, чиято изходна точка е във самия Велинград.

Ако искате да се разходите из красотите край Велинград – четете тази статия.


Add a Comment

error: Content is protected !!