10 ползи от разходката

ползи от разходката

В днешното забързано ежедневие, да отделим време за ходене пеша става все по-голям лукс.

Първо защото времето ни притиска и второ защото понякога след натоварен ден, искаме да си легнем на дивана. И последното нещо. което би ни дошло на ум е да тръгнем на разходка..
Но истината е, че разходката има редица здравословни ползи в краткосрочен и дългосрочен план, за които ще говорим тук.

Освен горенето на калории, което е една от очевидните ползи, разходката също заздравява сърцето, може да намали кръвната ви захар, да облекчи болки в ставите, да повиши имунната система, да подобри настроението. Дори да тонизира и да помогне за креативното мислене.

Необходими са само от 30 минути на ден.

Ходенето пеша заздравява сърцето и стимулира кръвообращението

Ходенето по 30 минути на ден, пет дни в седмицата може да намали риска от сърдечни заболявания с около 19%, Този риск може даже да намалее значително само ако увеличите продължителността на ходене.

Също така като се заздрави сърцето, кръвообращението се подобрява значително – кожата и с другите ви органи значително ще добият по-добро състояние. Защото като кръвоснабдяването до тях се увеличи притока на важни хранителни вещества също.

Прочистване на лимфата

Периодичното движение има за цел е да се раздвижи лимфната течност. Чиято функция е всъщност да събира токсините от органите и тъканите в организма ви и да ги изнася навън.

Разходката помага да се понижи кръвната захар

Една кратка разходка от 15 минути може да намали кръвната ви захар. Затова с една кратка разходка след хранене можете моментално да усетите ефектът от нея!

Може да предотврати болки в ставите

Това разбира се няма да стане нито за един ден, но редовното ходене, може да допринесе значително за здравето на ставите. Най-добре е ако се започне като млад. Множество научни проучвания недвусмислено доказават, че хората които са ходили повече като млади, имат по-малко болки в ставите,

Проучвания сочат, че дори на хора които вече са развили артрит или ставни заболявания, могат да редуцират редуцират болката и възпалението чрез редовно ходене.

Подобрява имунната функция

При проучване сред 1000 възрастни, по време на грипен сезон, е индикирано, че 43% от хората които са ходили са по 30 минути на ден са имали много по-рядки случай на дихателна инфекция. Също така иглолистните дървета, които предоминират във велинград отделят вещества, наречени фитоциди, които действат благотворно върху белите ни дробове.

СПА процедурите също спомагат за имунната функция. Четете тук:

https://www.lovevelingrad.com/тайните-на-дългия-и-щастлив-живот/

Може да подобри настроението и самочувствието

Депресията в големите градове е факт от десетилетия назад. Ние хората не сме създадени да седим затворени между четири стени. Знаете ли, че един праисторически човек е изминавал по средно 20 километра всеки ден! Сравнете го с днешните 2 000 крачки! Ходенето пеша, създава чувството, че сме свободни и по този начин може да подобри менталното ни здраве!

Проучванията показват, че депресията, тревожността и негативните мисли намаляват значително само след 15 минути ходене. също така ходенето стимулира самочувствието и може да редуцира симптомите на умора.

Италианците имат една много интересна вечерна рутина, наречена La Passegiatta. Всяка вечер след хранене, те излизат из квартала, говорят си със съседите и се разхождат. Съвременни изследвания показват че едновременно движението и социалните контакти допринасят за това Италия да е една от страните в Западна Европа с най- ниски стойности на депресия и самоубийства.

Разходката повишава креативността

случвало ли ви се е дълго време да си блъскате ума над някаква задача, да излезнете на разходка и решението да изкристализира в главата ви!

Има една интересна история за известния математик Джеймс Хамилтън. Дълго време той работил по сложен въпорос, но безуспешно. Една вечер съпругата му настояла да се разходят заедно. При пресичането на един мост, го е връхлетяло решението. Дори за да не го забрави го написал в пясъка. Така той установил важна математическа закономерност, която е променила хода на човечеството.

Днес този маршрут се нарича Разходката на Хамилтън. Откритието му е увековечено с паметна плоча, и в допълнение всяка година има едноименно събитие, на които се струпват хиляди участници с надеждата за ново научно прозрение.

Подобни анекдотични истории има за Айнщайн и Никола Тесла.

Така че, щом една разходка може да промени хода на човечеството, представяте ли си какво може да направи за нас и за нашите дребни, злободневни проблеми.

Гарантира дълголетен и щастлив живот!

Намаляване на болестите, повишаване на настроението, подобряване на самочувствието.

Всички гореизброени неща са гаранция за един дълъг, радостен и здравословен живот.

Както споменахме един от най-добрите начини, не само да отслабнем, а да се чувстваме добре и да подобрим живота си е просто да се разхождаме да отделим време да се разхождаме по поне 30 минути на ден.

Ето и няколко добри практики с разходката ти.

И тук е мястото да споделим някой съвети, за да сте в безопасност докато се разхождате

  • винаги ходете на места които са определени за пешеходци и по възможност в добре осветени райони
  • Носете удобни обувки с висока подметка, за да може да облекчават ходилата ви докато ходите.
  • носете удобно облекло
  • пийте много вода преди и след разходките, за да може да си прочистите добре лимфната система
  • Ако ходите в градски условия никога не носете слушалки за ваша безопасност; или поне не си заглушавайте слуха на 100%!
  • Ако ходите в гората е желателно да сте с компания с други или с телефон за всеки случай

И не на последно място за да е пълноценна разходката ви, ходете на чист въздух. Горският въздух в градове като Велинград, е едно от най-добрите спасения от прашния въздух в града.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!