Попин камък – една кратка разходка

попин камък

Попин камък – една кратка разходка

Когато отивате на разходка към Вазова поляна – любимото място на Иван Вазовва или Войнинишка поляна от хотел Макси, можете да видите още едно тракийско светилище – Попин камък. От него се е открива гледка към цяло Чепино.

Саматата скала е огромна, на няколко етажа и позволява сядане и почивка там. Много е близо до самият град, на около 5 мин. Пеша от Хотел Макси, но ако са ви ограничени времето и силите я прави добра дестинация за кратко излизане на чист въздух.

В миналото са се правили туристически преходи до там, защото е бил значително отдалечен от града.

Поляната на Попин Камък и Войнишка поляна са били тренировъчни площадки за войниците, защото в началото на 20в. границите с Турция са били много близо – при Аврамово. И цялата местност Бабино Бърдо, където в момента са разположени хотел Макси и хотел Панорама са били застроени с казарми.

По сведения на местни хора целия този хълм се е казвал Бабино бърдо, защото преди много години е бил поляна. И на него са растяли билки. И възрастните жени са ходили там хем да събират билки, хем да се разходят на слънце.

Днес гъстата борова гора не позволява на слънчевите лъчи да достигнат до хълма. Но в крайна сметка и зеленината си има своя чар.

Какво да видим около Попин камък?

Ако идвате от центъра на града ще минете през светещият Кръст и Главата на Вела Пеева.

Историята за тях може да прочетете в тези статии.  

Попин камък – една кратка разходка

Като стигнете на полянката при Попин камък – на около 10 минути пеша отстоява Войнишка поляна, а на още десет Христова поляна. Христова поляна е наскоро беше кръстена на туристът столетник – Христо Чотрев.

А иначе това е изходната точка също за местност Паничките, връх Острец и Вазова поляна.

По тази пътека може да се стигне след острец до Юндола, но за това си подгответе цял ден, освен ако не сте с колело.

Накъдето и да поемете – лека и незабравима разходка.

Add a Comment

error: Content is protected !!