Радонова баня във Велинград

радонова баня

Радонова Баня

Радонова баня Тя е събирателно название за двете постройки – мъжка и женска баня.

Радоновата минерална вода е от огромна полза за опорно двигателния апарат. Тя е и много рядко срещана. Например в страната ни има само още в Нареченските минерални бани.

История на Радонова баня

 Тя се намира в квартал Чепино на Велинград. На изхода на града – посока Сърница. За курорта Село Баня се знае от стари времена.

Селището е имало много имена – Първо се е казвало Баня, но понеже наоколо има и други такива села в първата половина на ХХ век то се преименувано на с. Баня Чепино, с. Чепино Баня и последно с. Чепино). Сега то е кв. Чепино на Велинград.

Много писатели са писали за лековитите води. Включително и самият Вазов в пътеписа “В недрата на Родопите”

Проф П. Мутафчиев, който публикува стар ръкопис за историята на Радонова баня в труда си „Стари градища и друмове из долината на Стряма и Тополница в Татар Пазарджишката кааза”. Това е отбелязано в ръкописа за възстановяването през 1040г. на църквата „Св. Спас” в Голямо Белово от монаха Гавраил, брат на княз Делян, който възстановява и банята в Чепино. Защото княз Делян често посещавал банята в Чепино.

За Чепино разказва и историка Христо Попконстантинов в труда му „Чепино(Едно българско краище в северозападните разклонения на Родопските планини)” написан през 1890г. Съгласно описанието му при неговото посещение тогава той е намерил две действащи бани и зидове от още една съборена баня. Баните са известни сега и като „Радонови бани”.

Тези останки се предполага че са от римско време. Такива се намират и в района на Сярна баня в Каменица, за която ще говорим по-нататък. За съжаление за разлика от Пловдив, Хисаря и други места, тук всички римски дадености са унищожени.Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!