10 идеи за разходка във Велинградските гори

разходка

Разходка

Велинград е най-зеления град в България. Потопен във вечнозелена гора, той е притегателен център за хора, които имат нужда от чист въздух.

А горите са хранилище и на многовековна история!

Разходката във велинградската гора е не само разходка из пространството, но разходка и във времето!

Локациите на всички местности ще намерите, като просто кликнете върху избраната от вас 🙂

1. Гергевана Никулова църква Стария чарк

Разходката е сравнително лека и подходяща за деца и възрастни хора. Няма резки денивелации и местностите Никулова църква и Стария чарк са тихи места за почивка и уединение! Време за отиване и връщане около 2 часа с почивките. АКо имате още сили на 20 минути от Стария чарк е и древното светилище Уличките.

2. Гергевана – Нукулова църква – Булин чаир – Мачешки скали

Минаваме през познатия път Гергевана, Никулова църква, но не взимаме разклона за Стария чарк, а продължаваме вляво. След 20ина минути ходене по коларски, черен път стигаме до голяма поляна, наречена Булин чаир. (от турски “чаир” означава поляна). Не продължаваме по пътя за коли, а поемаме по малката пътека направо. Тя ни отвежда право на панорамните Мачешки скали.

мачешки скали
мачешки скали

3. Гергевана – Никулова църква – Булин чаир – Славееви скали

Този път на разклона за Булин чаир вземаме пътя вдясно към Самоводица. След 5 минути пеша се оглеждайте отляво за табелка Славеви скали. Поемате по пътя, следите жълтата маркировка и след 30ина минути пътека с лек наклон – стигате до скалния феномен!

4. хотел Макси – Попин камък – Войнишка полянаПаничките

Местността Паничките е тракийско светилище, датиращо 1-5 век преди Христа. Това е скален масив в който траките са вкопали жертвеници. Стига се по коларски път с лек наклон.

10 идеи за разходка във Велинградските гори

5. хотел Макси – Попин камък – Войнишка поляна – Христова поляна Петте братяВазова полянавр.Острец

За този преход ще трябва да си птделите цял ден от сутринта. До Острец се стига изцяло по черен път пеша за два часа, два часа и половина. Зависи от темпото.

6. Хмела – вр Стража – Ходжови скали – Тъпанара – Калето

Поема се от изхода на Велинград – Хмела. Още от тръгването се вижда един огромен каменен масив на върха. Това са Ходжови скали. Предполага се, че е укрепление, използвано още от римската епоха. След продължаване по пътеката стигате до Тъпанара – тук се е биело тревога с тъпани, при вражеско настъпление. Панорамата е с 360 градусов ъгъл. наистина впечатляващо. Продължаваме по пътеката и след 30 минути сме на крепостта Калето (всъщност това е тавтология, защото Кале на турски означава крепост 🙂 )

После можете да слезете до гара Костандово откъдето да си хванете теснолинейската наобратно. Разбира се преди това трябва да видите разписанието.

7. КлептузаПараклис Св. Илия – Връх Клептуза Вековно дърво Просце – Клептуза. До Просце се стига за час , час и половина. Разходката е със значителна денивелация. Иначе пътеката е сенчеста, минава през иглолистни и букови гори. Но все пак ако не се чувствате физически разположени, помислете за друг маршрут.

Трябва да споменем, че се движим в Защитена местност Клептуза, който е реално най-близкият лесопарк до града. То

Вековното дърво на връх Просце.

10 идеи за разходка във Велинградските гори

8. Клептуза – Параклис Св Илия – Маркови скали

Гледките които се откриват от тук към връх острец и цяло Чепино са спиращи дъха. Наклона на места е значителен.

9. Хотел Св Спас – Св. Спас – много приятна разходка до това старо светилище. Можете да си оставите колата на последна спирка и да тръгнете от там. Изкачването е 30ина минутки.

10. Вельова баня- Хотел Арте – кръчма Баба и дядо – скалите “Баба и Дядо” – Баба и Дядо са скален феномен. До тях се стига за 5 минути по доста стръмна пътека, но хоризонта от горе си заслужава. Повече четете в статията.

Разходката във велинградската гора е не само разходка из пространството, но разходка и във времето!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!