Рида Алабак – интересни факти и екопътеки

гледка от Алабак

Рида Алабак е най-западният планински рид на Родопа планина. Той е и част от обграждащите Велинград планински възвишения. Както сме споменавали в предишни статии – Чепинската котловина, в която е разположен Велинград е заобиколена от няколко планински рида – Алабак, Велийца, Къркария и връх Сютка.

Гледка от най-високата точка – Арапчал. Вдясно рида Велийца, напред Къркария и в центъра – връх Сютка.

Най-високата му точка е връх Черновец (Арапчал, 1833,7 м) разположен в югозападната му част на около 4 km източно от седловината Юндола. Черновец е и най-западния родопски връх. В североизточната част на рида се извисява импозантния връх Милеви скали (1593,5 м), който драматично се различава отдругите си родопски събратя по това, че е скалист. И не притежава техния объл, зелен силует.

Поглед към рида Алабак, от Маркови скали

Рида Алабак е интересен с това, че в много местности се наблюдава тракийско присъствие. Характерни свидетелства от племето беси, които са обитавали този регион.

На много места личат характерни издълбавания върху скалите. Предполага се, че това са така наречените жертвеници, в които са се осъществявали жертвоприношения към Боговете.

уличките

Ето няколко и всичките интересни местности в рида Алабак.

В линка към тях има допълнителна информация, както и упътвания как да стигнете до там.

 • Параклис Гергевана – накъдето и да се запътите към Алабак от Велинград, най- вероятно е в началото да ви посрещне параклисът Гергевана. Това е емблематично място за Велинград, от което се открива и страхотна перспектива към целия рид Алабак.
 • Стария чарк – е достъпно място, до което се стига за около час лек ход от Почивна станция Вита във Велинград. Представлява красива местност, глижливо пазена от короните на вековна гора.
 • Уличките – Като продължите след реката на Стария чарк и следвате пътя ще се озовете на една поляна с импозантни високи скали, образували своеобразен лабиринт. Това е местност Уличките, която крие и инересно минало. Била е тракийско светилище.
 • Самоводица – Намира се след чешмата и пейките на Стария чарк. Тръгваме по тясната пътечка, водени от жълтите табели. До Самоводица се стига след още 40-50 минути ходене. Представлява широка поляна с хижа и два водоема.
самоводица
 • Бялата скала – от Самоводица можем да седваме червената маркировка и след още около час, преодоляване на значителна денивелация (предупредих ви 🙂 ), да се озовете на Бялата скала. Тя също е било тракийско светилище с характерни издълбавания в скалата, но е и лобното място на Вела Пеева. Която е патрон на Велинград.
 • Арапчал – малко над Бялата скала се намира и самият връх Арапчал. Той носи старо османско име – арап -черен и чал – връх. Въпреки опитите да сменят името – местното население все още го нарича Арапчал, а в Каменица – Чалът.
 • Елин Връх е изключително обгледно място, разположено над самия Велинград. От там града се вижда като в шепа. Има и параклис, който е в чест на светията Св. Пророк Илия

И ето още няколко интересни местности от рида Алабак

 • Славееви скали – е внушително скално сдание, с формата на корона. Там се намира и една от люимите ми гледки към Велинград. Града се вижда буквално като в шепа. Намира се на около 2 часа (и половина), от почивна станция Вита.
 • Марина черква е мегалитно тракийско светилище, разположено в една местност, наречена Мандилови ниви, над Славееви скали. Най-отгоре на огромната, висока 20-25 метра скала се забелязнва огромен жертвеник.
 • Милеви скали – Се намира в по-отдалечена част на Алабак, от дефилето има много по – кратки маршрути до там.
 • Връх Фенера – е разположен в 30 минутна пешеходна близост до Милеви скали. Уникалното за него е, че от него се открива обезмълвяваща гледка към Горнотракийската низина, като се виждат дори и тепетата на Пловдив.
фенера гледка
 • Връх Соколица – Връх Соколица е едно от най-любимите ми места около Велинград изобщо. Уникален е с това, че от него се открива гледка към пет планини! Отдясно се изправят гордите осанки на Рила и Пирин, а от ляво Средна гора и Стара планина. На всички други страни окото се къпе в прелесни родопски гледки!

Мисля, че достатъчно пълно изчерпахме темата за Алабак, има още много интересни места, за които не сме говорили – това са Керачин камък, Върбица, Кладова, но за тях може би в друга статия.

А кой знае – ти можеш да разучиш рида дори по-добре от мен!

Весела и интересна разходка

Love,

Velingrad

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!