Родопите – една от най-древните земи

родопи

Родопите – това развълнувано зелено море от гори, застинало във вечността. Те са най-обширната планина в България и се виждат от Космоса. Те са една от най-древно населяваните земи в света!

Според източници, произходът на думата е с индоевропейски корен и означава руда. И има защо – в нея има находища на много видове метали. Още бесите – 6-1 век преди Христа за добивали руда. Най-яркият пример е край Велинград – Сребровръх, където личат древни приспособления.

Мистичните Родопи

Родопа е част от Рило-Родопския масив. Всъщност те имат един и същи геологжки корен. И са една планина. Но за улеснение на картографирането, по царско време са разделени на Рила, Пирин и Родопите.

Големината на Родопския масив надхвърля 18 000 квадратни километра. Тоест представлява Около 15% от цялата територия на България.

Първенците на Родопите

Има три върха които се конкурират за най-висока точка на Родопите. И всички те са с около 5 м. разлика. Единият е Голям Перелик който е 2190 м. Втория е Широколъшки снежник – 2188м.
И третият с 2 метра разлика е връх Голяма Сютка, разположен в близост до Велинград, който е 2186м.

За разлика от скаистите зъбери на Рила и Пирин, върховете в Родопите са обли и погалени със зелената милувка на майката Природа.

Най-високият *скалист* връх на родопите е Милеви скали, който се намира в най-северната им част, отново близо до Велинград.

Връх Милеви скали се различава от зелените си събратя по скалистия си завършек. Те са най-високия скалист връх в Родопите. Иначе сред всички се нареждат 16ти по височина.

История

Поради гъстата си речна мрежа и многото си водоизточници Родопа е населявана от много векове назад. През нея се преминавали старогърци, траки, византийци, славяни, прабългари. Родопа през вековете е била позната като Славееви гори и Орфеевата земя, свързани съответно с легендите на Орфей и управлението на Деспот Слав.

Днес из Родопите има много останки от многовековни култури и затова е приятна дестинация, както за естетически така и за исторически ориентирания човек

Днес, на входа на Велинград, на кръговото под моста на теснолинейката се намира паметника на богинята Родопа – красива и плодородна! Тя е издигната по случай 15тата годишнина от световното признание на Велинград като Спа столица на Балканите!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!