Сърница – магично красивият град

сърница

Сърница е град, разположен в Западните Родопи. Намира се на 46 км от Велинград. Неговите брегове се къпят в язовир Доспат.

Сърница е разположена на място с живописен горски пейзаж. Това е прохладно място през лятото, много добро за разходки сред свеж въздух и изумрудена зеленина! Добре устроено и чисто е.

сърница

Пътят от Велинград до Сърница е изключително живописен и отнема не повече от час. Дефилето се вие през красиви горски пейзажи. Минава се покрай Побит камък, Кара тепе. Нещо,което е интрересно да се спомене, че по пътя Велинград Сърница, и в неговия район има над 600 чешми!

Стар местен обичай да се правят чешми на здраве на съградителя и на пиещия. Направени са за здраве и всеки път като някой спре да пие да благослови дарителя на чешмата.  

Продължаваме по пътя – Сребровръх се извисява над нас, след това сапфирения язовир Доспат изнича от долината. И ето, че сме в Сърница.

Шосето Велинград-Сърница грижливо пази сянка и занимава пътуващите с радващи окото пейзажи.

Забележителности в Сърница

Нека първо да споменем, че градът е сравнително добре устроен и чист.

Основните поминъци са дърводобив, риболов и отглеждане на картофи. Около Сърница има много красива гора и може да се полюбувате на гледките. А ако сте почитател на риболова може да се възползвате от богато зарибения Доспат.

Задължително седнете в някое заведение за да опитате пататника – картофено ястие, което ако се приготви правилно е изключително вкусно.

Язовир Доспат е втория по големина след язовир Искър в страната ни. Той е едно от най-живописните места в Родопите. Има множество панорамни площадки около пътя за да спрете, да се полюбовате и да се снимате.

Язовир Доспат от пътя

Има също така древен римски път, който навремето е свързвал древните полиси Филипопол с Никополис ад Нестум. Днешен Пловдив с Гоце Делчевското село Гърмен.

 Базиликата – Също така, край града има останки от раннохристиянска базилика, датираща от четвърти шести век след Христа. За съжаление, какъвто е случая с Базиликите в Ракитово и Белово – тя е неподдържана и по останките й личи отдавнашното й величие.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!