Скалният феномен “Славееви скали”

slaveeli skali

Скалният феномен “Славееви скали” се намира на около 5,5км западно от град Велинград, в планинския масив Алабак. Те са уникален скален комплекс, който се намира в подножието на връх Черновец (Арапчал).

От върха на каменния масив се открива удивителна панорамна гледка към Чепинската котловина, Велинград. Когато изкачите билото, пред вас се изправя внушителният скален феномен, под формата на полу-венец. Той е висок 10 метра и определено се извисява над останалите.

славееви скали

Поставена е дървена стълба в основата на голямата Славеева скала, за да може човек да се изкачи до най-високата й точка. А оттам до хоризонта Родопите се ширват пред погледа в цялата си красота, величие и простор.

гледка от славееви скали
Гледка към Елин Връх
Гледка към прекрасния Велинград, който се вижда буквално като в шепа. При ясно време насреща се редят вр.Милеви скали , вр.Голяма Сютка и други Родопски грамади.

Славееви скали имат и интересна история. Те са център на голям тракийски некропол от няколко квадратни километра. Според изследваните скалните изсичания на “Славееви скали” сочат, че тук е имало култови съоръжения – жертвени олтари, басейни, ямки за жертвоприношения.

Намерените при разкопки фрагменти от керамични съдове и глинени лъжички, се отнасят до късната бронзова или ранната желязна епоха. Археолози отбелязват и визуалната връзка с други светилища в Западните Родопи, което също определя Славееви скали като своеобразен религиозен център, свещена територия на древен култов и ритуален комплекс.

През март 2009 г. светилището “Славеева скала” официално е регистрирано в Археологическата карта на България. А през септември същата година са извършени сондажни разкопки, които установяват в близост и наличието на долмен (мегалитно съоръжение), което е уникално за Родопите.

Как да стигнем до Славееви скали?

Местността е със северно изложение, разходката е подходяща за лятото, пролетта и есента. Под скалите има пътека и площадки за почивка. От Гергевана се стига за час и половина, два, нормално темпо! Гледката от Славееви скали е спираща дъха и се запечатва в съзнанието завинаги!

славееви скали
Гледка от Славееви скали при ясно време.

Оставям карта тук, за Ваше улеснение!

Приятно да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!