Стария чарк – място за лека разходка и отмора

Стария чарк

Обекта на тази статия е живописната местност Стария чарк. Ако сте ценител на природните красоти – Стария Чарк ще ви заплени!

Велинград е градът – емблематичен с чистата си вода и чист въздух. Но щедростта на природата не се изчерпва с това! Тук зелените гледки са неописуеми, а горите обширни и за всеки вкус.

Как да стигнем до Чарка?

Добрата новина е, че маршрута е едновременно полегати и живописен!

От Лъджене отправната ни точка е Комплекс Вита (още позната като Военния санаториум). От Каменица – Улица Гергевана –  и в двата случая се отправяме към гората – стигаме до параклис Гергевана, откъдето се  ширва просторен горски пейзаж.

Стария чарк
Поглед от навеса под Параклис Гергевана. Един завладяващ хоризонт

Говорейки за Гергевана няма как да не споменем и един светъл християнски празник, присъстващ в ежегодието на велинградчаните от време-оно! Тук, на поляната под Гергевана, всяка година се празнува Тодоровден. Този празник е толкова стар, колкото и българите по тези земи. Организира се състезание с коне – традиционни кушии и надтегляне с тежковозни породи. Празника завършва с връчване на наградите след всяка категория. Както повелява традицията прави се водосвет с молитва за здраве и благополучие на именниците, конете и ездачите, благославяне на обредни хлябове.

Стария чарк
Влизаме в горичката и отправяме поглед обратно към Гергевана.

Когато продължим по Коларския път навизаме в горичката. От там след 10 минути сме на разклона за Никулова църква и след още 15 – на Стария чарк. Говорили сме за Никулова църква в друга статия, така че проверете тук!

История на Стария Чарк

Името на местността идва от факта, че това е била най-старата дъскорезница във Велинградския край. Има данни, че датира от 1300г.! Месното население тук има традиции в дърводобива и дървообработването. В миналото в този район почти всичко е изработвано от дърво – съдове, оръдия на труда, дори обувки и къщи. За качеството на работа и майсторлъка на чепинчани през вековете свидетелстват запазените и до днес старинни къщи в селата около Велинград.

Имало е много чаркове в покрайнините на населени местности – н.р. Цигов чарк, Караков чарк, Джуков чарк и т.н. задължително условие е било да е изградено на река. Течащата вода е основния двигател на съоръжението.

Стария чарк
Макет на чарк в Историческия музей “Велинград”, Велинград

С наличието на електричество вече отдавна няма дъзкорезници от този тип. Но пък Стария чарк е прекрасно приспособен за отмора и хапване – има пейки, заслончета и места за огън. Предвидлива ръка е оставила и малки скари за печене, за да не се налага вие да си носите.

Стария чарк
Стария чарк

Ако продъжите само направо от Стария чарк, след около 30 мин и две прекосявания на дребни вирчета (имайте го предвид ) ще стигнете до хижа Самоводица, която пък е отправна точка за Елин Връх и Бялата скала.

Ако прекосите реката при Стария чарк, можете да стигнете до местностите Уличките, Бялата вода, Драгиче и Кладова! (И от там пак до Елин връх)

Стария чарк
Мостчето, прекосяващо реката

До Стария чарк се стига по сравнително полегат черен коларски път и като разходка не би трябвало да отнеме повече от 2 часа в дветете посоки!

А ако сте решили да направите пикник със скара и биричка.. това е друг въпрос. 😉

Весело да ви е!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!