Светещият Кръст над Велинград

Светещият кръст е една от емблемите на Велинград и символизира дългата, жестока, но успешна борба с многовековните османски поробители.

Кръста се намира до гроба на Вела Пеева – патрона на Велинград, по пътя над хотел Бор. Той е с височина 22 метра.

Издигнат е през 2016г. с помощта на 800 дарители. Интересно е да се отбележи, че и хора и мюслюманска вяра да помагали в кампанията за набиране на средства. Повече за светещият кръст можете да прочетете тук.

Въздигна се по Божитята милост този кръст в лето Господне 2016-то с дарителството и голямарта любов на Божий Народ“  – това гласи надписът в основата на зданието.

Пространството около светещият кръст е облагородено с пейки и добре озеленено. Това е чудесно място за наблюдаване на Велинградската котловина отвисоко. От там се ширва изглед към квартал Чепино от дясно, част от квартал Лъджене в средата и “Стража” и Микроязовира в ляво.

Координати на Кръста може да намерите тук.

До него лесно се стига ако сте на центъра, така че е идеално допълнение към разходката ви до Фонтан Чашата и Площад “Николай Гяуров”

Кръста е отправна точка, от която се поема към Войнишка поляна, Паничките, Вазова Поляна, Петте Братя и вр. Острец, когато сте в настроение за разходка из гората.

Add a Comment

error: Content is protected !!