Теренотерапия – какво е това?

никулова църква

Както всички знаем, лечебната физкултура е метод, при който се използват физическите упражнения за лечение и по-бързо възстановяване при болни. Чрез теренотерапия се повлияват всички психофизични аспекти на заболяванията.

Теренотерапията (позната още като теренолечение) е вид лечебна процедура, която има много ползи за човешкия организъм. Тя се провежда в открити местности, за предпочитане сред природата. И в дългосрочен план оказва видими подобрения в състоянието на практикуващите. 

В тази статия ще споменем научно доказани ползи от теренотерапията.

https://www.lovevelingrad.com/razhodkata/

“Профилактиката е най-доброто лекарство.”

Важно е да споменем, че не е нужно да сте болни за да практикувате теренотерапията.

Теренолечението е нещо, което в днешно време е преустановено, но в миналото много се е използвало като вид терапия. Специално във Велинград. През 70те и 80те години на миналия век – към всички санаториуми, курортни поликлиники и други почивни заведения е имало изградени, добре устроени пътеки, по които да са хората да се движат и да дишат правилно.

Теренолечението се намира широко приложение при лечението на редица заболявания – състои се в дозирано ходене по различно пресечени местности с различен наклон и дължина на маршрутите в зависимост от вида и тежестта на заболяването.

Поради особеностите на климата във Велинград – и по точно-безветрието, умерените температури и зиме и лете; богатият на кислород планински въздух – допринасят колективно за високата ефективност на теренолечението. Допълнително за климата четете в тази статия:

https://www.lovevelingrad.com/razhodkata/

Огромното богатсво и разнообразие от екопътеки със всякаква дължина и наклон.

И ето само някои от ползите, свързани с теренолечението.

  1. Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата и дихателната система, обмяната на веществата и състоянието на и мускулната система. На тази тема сме говорили по-подробно в тази статия. Но движението укрепва сърдечния мускул. Особено когато то е по-интензивно. А здравото сърце, като орган, който снабдява всички останали, е синоним на дълголетие. 
  1. Прочистване на лимфата – функцията, която изпълнява лимфата е да отвежда от тъканите вредни вещества и токсини. Те са образувани при метаболитните процеси на тялото във всеки един човек. Лимфата също провежда и белите кръвни телца из целия организъм. Т.е тя има защитна и почистваща функция. 

Затова е толкова важно лимфата да се движи. Нейното движение обаче се забавя от заседналият начин на живот. 

Движението засилва цуркулацията й и по този начин се катализира прочистването на тялото.

Ето защо теренотерапия е от такова съществено значение.  

  1. Подобрява умствената дейност – и болните се ободряват и стават жизнерадостни. В мозъка се отделя допамин, който отговаря за доброто настроение и подобрената функция на мозъка. 

Мозъка се кръвооросява, което значително намалява риска от Алцхаймер и деменция. 

  1. Подобрява настроението –  Преимуществото на този метод на лечение е, че се съчетава с движение и благоприятното влияние на климата и зелената обстановтка във Велинград. Доказано е също, че зеленината успокоява очите и ума.  

Важна бележка:

При хронично обездвижване, наднормено тегло или кардиологични заболявания е добре теренотерапията да е под надзора на лекар. Преди теренното лечение пациентите се подготвят като превеждат лечебна физкултура и лека гимнастика.

Движението трябва да е бавно равномерно точно и дозирано дишането да става през носа а издишването през устата. Като се предполага че човек няма да пуши по време на лечението. Също воденето на разговори пречи.

Теренолечението може да е и с по-интензивно темпо, ако се прави за профилактика. Но при по- възрастни хора, и хора с наднормено тегло не е добре, заради натоварване на сърцето, ставите и опорно-двигателния апарат като цяло.

Заключение:

 Теренното лечение оказва общо укрепващ ефект върху организма сърдечния мускул, повишава нервно мускулния тонус, подобрява обмяната на веществата дишането и газообмена в тялото. Има данни и за подобряване и дейността на стомашно-чревния тракт.

Движението трябва да е бавно равномерно точно дозирано. Дишането да става през носа, а издишването през устата. Като се предполага, че човек няма да пуши.

Също воденето на разговори, смеха, пеенето, пиенето на течности пречи.

Важно е облеклото да е съобразено с температурата и с интензивността на прехода.

Теренолечение не може да се практикува в остри стадии на болести и протичащи възпаления.

https://www.lovevelingrad.com/razhodkata/

Как да имаме най-добър ефект от теренотерапия?

За един лечебен курс трябва да се правят  разходки през ден или всеки ден, а понякога и два пъти на ден. Резултатите от теренното лечение могат да се очакват от няколко седмици, до няколко месеца, в зависимост от възрастта и началното физическо състояние на човека.. 

 Във Велинград към 1970г. е имало изградени пет теренни пътеки към отделни санаториуми и почивни домове. Днес са оцелели само 2 – Теренна пътека 1 и 2 към Белодробна болница. Пътеките са разположени в едни от най-красивите местности преминават през борови гори и зелени поляни. 

От тях се откриват и красиви гледки от които се вижда цялата Чепинска котловина (като например пътеката към Мачешки скали). 

А красотата също е вид терапия, нали така 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!