Тодоровден във Велинград

Тодоровден

Тодоровден е един от най-тачените и най-древни хриситяски празници. Отбелязва се с тържествено почитане на коня.

Името Теодор на гръцки означава „дар от бога“ (българския аналог е Божидар). На иконите св. Тодор е изобразяват яхнал бял кон. Празника е известен като Конски Великден или Тудорица – но това са по-стари названия.

Преданията разказват, че Свети Тодор облякъл девет кожуха на гърба си, качил се на бял кон и тръгнал да моли от Господ по-бързо да идва лятото. Надбягването с коне днес, символизира, това послание към Бога.

Във Велинград традицията датира от столетия назад. Тази традиция е толкова стара колкото и българите по тези земи.

Нищо че коня отдавна е изчезнал от двора на велинградчаните, любителите на т.нар кушии (надбягване с коне), все още спазват всички обичаи. В миналото Тодоровден се е провеждал в местността Кушията, край Велинград.

Днес Тодоровден се отбелязва на поляната под параклис Гергевана. Организира се зрелищно състезание с коне – традиционни кушии и надтегляне с тежковозни породи. Както повелява традицията прави се водосвет с молитва за здраве и благополучие на именниците, конете и ездачите, благославяне на обредни хлябове. Раздава се Тодоровата пита, която изобразява кон или окова или детелини. Ритуално се захранват и конете.

тодоровден
Традиционните кушии под местността Гергевана (виж статията)

Празника завършва с връчване на наградите след всяка категория. А на кончето, което спечели кушията му се закача венец и получава юзда, а собственикът му – риза!

Тодоровден у дома

Преди изгрев слънце мъжете стават и сплитат опашките и гривите на конете като ги украсяват с мъниста и пискюли. Жените миели косите на дечицата за да са здрави.

Когато в едно семейство има именник и има млада булка, на Тодоровден тя е трябвало да омеси обредна пита, под формата на конска подкова. Занасяла я в църквата за освещаване и я връщала обратно вкъщи. Там са я разчупвали, раздавали на семейството за бекекет (благоденствие). Давали са на конете за да може и те да са здрави и силни за лятото. На трапезата вечер се слага отново хляб с мая, супа от гъби и леща.

Тодоровден е прекрасен празник, честван подобаващо във Велинградския край!

Add a Comment

error: Content is protected !!