Тракийски обичаи, които спазваме днес във Велинград

тракийски традиции

тракийски обичаи

Племето беси е цивилизация с тракийско потекло, обитавало тези земи пет хилядолетия преди Христа. Умишлено ползвам думата цивилизация, защото те са отговаряли по всички критерии на термина:

-имали са правораздаващ владетел, пред когото са отговаряли

-имали са религия (вярвали са в общ Бог – в случая на бесите Дионис)

-оставили са културно наследство след себе си – светилища, накити и керамика. В нашия район е характерна уникалната шарка тип „Цепина“, която не се среща никъде по света , освен в Чепинската котловина

-и са имали традиции, с които отбелязвали настъпването на всеки период от годината.

Именно за традициите, които ние, днешните хора – знайно или незнайно спазваме в този край – ще говорим тук.

Ето и няколко оцелели до наши дни тракийски обичаи:

  • Гаганицата или гарото е очистителния огън, който те са палели в определени периоди от годината. За съжаление поради недостатъчни научни изследвания и липса на оцелели писания – не знаем каква точно функция са обслужвали. Но е факт, че и днес на Благовец – палим същите клади, с които да изгорим ритуално грешките си към другите и да започнем една чиста година.
  • Бабинден  – благополучното израждане на здрави деца, от здрави майки е това което ни е съхранило като раса. От там идва величавата позиция на бабите-акушерки още от древните цивилизации.
  • Жертвоприношението – Жертвоприношението към боговете е било с централна роля в религията на бесите. И до днес Велинградските гори съхраняват тракийски светилища, където жертвеници са всечени в скалите – такива са при Уличките, Паничките, Върбица и още много в района. Днес такова ритуално жертвоприношение правим на Гергьовден, като ритуално освещаваме животното от преди това.

Има още традиции, които са били спазвани доскоро. Например Манол Чолев описва в книгата си „Чепински край и Велинград“ 1968г., че до кошчето на новороденото бебе се е слагало метла, за да го предпазва от зли сили. Предполага се че това е тракийски или славянски обичай.

По принцип навсякъде по света е характерно явлението, след поява на нова култура на едно място, да ползва религиозните средища на старото. Във Велинград това са местностите „Св.Илия“, „Св. Спас“ ,Елин Връх, връх Острец и много други!

Надявам се това пътешествие във времето да ти беше толкова интересно, колкото и на мен!

Написано с много обич!

LoVelingrad.com <3

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!