“Уличките” – скален феномен или древно светилище

Ulichkite

Уличките е интересна местост в покрайнините на Велинград. Високи 7-8 метра, широки 4-5 метра и дълги 30-40 метра скали от гранит и гнайс, наредени и забити сякаш от могъща ръка.

По скалите е дълбано от човешка ръка, вероятно става въпрос за извършени култови и религиозни обреди. Такъв тип издълбавания се срещат и в местността Паничките, Марина Черква, Върбица и други скали.

уличките
В скалите има дълбани перфектни кръгове.
уличките
Смята се, че тези кръгове са свързани с за обредни цели. Най- вероятно жертвоприношения или водосвет.

Върховете на скалите са оформени като глави. Наподобяват тотеми, но местността “Уличките” се нуждае от допълнителен и по-задлбочен археологически  труд. Наблизо се намира и древното тракийски селище “Градот”. Там също са открити каменни идоли – глави на овен и други животни. Проф.Грасимов, смята, че те са характерни за келтските култури.

Вероятно “Уличките” и “Градот”(местност, намираща се в блзиост) са създадени от една и съща цивилизация – едната за жилище, а другата за обреди. Били са населявани около 5000г. преди Христа.

Тези скални феномени отстояват на по пет-десет метра един от друг. Върху плоската равнина те образуват зелени алеи, наподобяващи улици и от там идва името им – “Уличките”.

уличките

Към тях води пътеката от Гергевана, минава се през Никулова църква, Стария чарк. След като се прекоси мостчето на реката се хваща жълтата маркировка. За съжаление маркировката не е добре поддържана, и за много хора, дори и от града местността остава terra incognita.

уличките
Гледка към една от скалите

Мястото е високо и огледно. Разходката си залужава! Със сигурност ще останете впечатлени!

За ваше улеснение поставям карта тук. Тя съществува благодарение на създателите на Диви Родопи!

Има два най-застъпени маршрута:

  1. кв. ЛъдженеГергевана Никулова църкваСтария чарк – Уличките
  2. кв. Каменица – Начовото – Градот – Драгиче – Уличките

Весела разходка!

Add a Comment

error: Content is protected !!