Празникът Успение Богородично

успение богородично

На 15 август всяка година честваме Празника Успение Богородично. Познат още като Успение на Света Богородица или Голяма Богородица . Това е е един от най-големите християнски празници, честван еднакво не само от православни християни, но и от всички други християнски деноминации.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или по-точно на успението на физическото й тяло. Защото тя не умира в действителсност. Според преданието на този ден апостолите се събрали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Успение Богородично

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния свят и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Погребват я в една пещера и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица. За разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка (Рождество на Пресвета Богородица – 8 септември).

По традиция на Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите се молят и търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден прави курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Българската православна църква и поместните (автокефалните) църкви, които са приели новия календар, отбелязват празника на 15 август (нов стил).

Едноименната църква във Лъджене, Велинград можете да видите на центъра на града.

Църквата Успение Богородично в Центъра на Велинргад.

Add a Comment

error: Content is protected !!