Войнишка поляна

войнишка поляна

Войнишка поляна

Ако си търсите прохладно и сенчесто място за разходка през лятото – вие сте на точното място А ако искате да научите и малко история по пътя – не губете повече време и четете!

Войнишка поляна е просторно възвишение в горите над Велинград, отправило взор към Чепино и Лъджене.

войнишка поляна

Произход на името Войнишка поляна

Вече сме говорили за Светещият кръст и главата на народната героиня и патрон на Велинград – Вела Пеева.  В тази местност са се разполагали казарми, през Балканските войни, около 1912г. тук е имало казарми, които са бранели границите на България. Т.е. може да се каже, че районът на Лъджене е бил граничен. Когато продължите да се качвате по асфалтовия път пристигате при хотел Макси. Той е разположен на стара знайна туристическа местност наречена Бабино бърдце.

Бабино бърдце е било близка панорамна височина за туристите преди години. От там се разкрива панорама към Чепиското корито, в което е разположен Велинград. Също към Сюткя, Милеви скали и Арапчал. /Черновец/.

Поляната се казва Войнишка, защото там е било стрелбището и са се провеждали и други подготовки на войниците.

Как да стигнем?

За съжаление Войнишка поляна, както и много други местности в гората, не са отбелязани в Гугъл. На няколко пъти се опитвах да я отбележа, но Гугъл не я приема.

Хубавата новина е, че Вазова поляна е отбелязана, така че като сте на хотел Макси, задайте Вазова. След като влезете в боровата гора, хващате коларския път и неминуемо излилзате на поляната. Тя се пада директно вляво от черния път.

Войнишка поляна се намира много близо до местността Паничките, а пътьом към войнишка отляво, по малки пътечки се стига до Христова поляна, Гъбарника, Местността на Петте Братя, Вазова поляна и Връх Острец.

Христова поляна е най-огледна от всички  с най-хубав хоризонт – от нея се вижда цяло Чепино, връх Стража, Микроязовира, Маркови скали и сгушен най-вляво е Клептуза.

Приятна разходка и се опитайте да отбележите локацията за мен!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!