Връх Здравец

връх здравец

Връх Здравец се намира над село Дорково. Той е връх със скромната височина от 1160 метра, но с височинното си предимство сред съседите си – е с уникален 360 градусов хоризонт.

Върхът е идеалното предложение за тези от вас които са решили да направят разходката си на чист въздух, сред зелени и сенчести пътеки. А красивите гледки, надничат измежду клоните. Разходката до него е много спокойна – малко вероятно е да срещнете други хора

Всъщност връх Здравец се вижда и се познава от много места в града защото върху него е построено едно чакало. Чакалото е висока кула, от която ловците дебнат дивеч.

Връх Здравец се вижда още от дефилето, но той може да се види от далечни места като например Милеви скали или дори Гергевана.

До Здравец може да се стигне от няколко изходни точки, но лично моята е предпочитаната е от гара Костандово. От там поемаме нагоре по коларския черен път. Стигаме до Алков камък, където се докосваме до античността, преминавайки през светилище на богинята Хера и крепост времето на траките.

Както и преди сме описвали от Алков камък се виждат уникални гледки към цялата Чепинска котловина. На мястото и личат градежи, най-вероятно от светилища или крепостни стени. След това продължаваме по маркировката. Всъщност накъдето и да поемем кулата, която е всъщност чакалото, ни води към върха. Тя не ни изпуска и за миг от погледа си.

Пътеките до Здравец

гара костандово
Гара Костандово

Вървим по сенчести пътеки, което прави прехода много приятен за летните дни .
По пътя може да видите особено пролетно и есенно време много цветя и гъби. Могат да видят редки растения като гръцка видрица и съсънка.

а
костандово алков камък

При желание можете да се отбиете и през Алков камък, който има историческа тежест – там са намирани древни артефакти, свързани с богинята Хера.

Пътеката е сравнително спокойна, така че можете да се разхождате в тишина- без излишна глъч.

Стигайки до чакалото, най-вероятно ще се поколебаете дали да се качвате на него или не.

Кулата е строена през 2010 година и е много паянтова. Затова не ви съветвам да се качвате. Насладете се на пейзажа който се открива пред вас. Той е достатъчно красив.

връх здравец

След това ако решите можете да слезете обратно и да излезнете на крепостта Цепина. Просто трябва някой да ви забере с кола от там или да викнете такси.

Може да завършите прехода си до средновековната крепост на Родопите Цепина или през Палеонтологичното находище в Дорково.

Add a Comment

error: Content is protected !!