Традиционни Велинградски Ястия

софенка+

Традиционни велинградски ястия

Както сме споменавали и в предишни статии, Чепинската котловина е била сравнително отцепена от цивилизацията през вековете. Заобиколена едновременно от реда Къркария, връх Сютка, рида Велийца и АлабакЧепинската котловина е била трудно пристъпно място. Затова и са се обособили различни и уникални за този край вярвания, традиции и кухня.

История на велинградските ястия

От има доказателства от древни времена, че траките и по-точно племето беси, което е живеело тук, са отглеждали и се изхранвали с лимец. Съхранявали го във високи съдове, наречени питоси, чиито останки се намират и до днес например в местността Дреново, около връх Стража и други. Също така изхранвали и с животновъдъдство.

питоси
Питоси за зърно.

Традиционни Велинградски Ястия

Днес, част от традиционните ястия във Велинград са боба Софенка, пълнените чушки с месо и сирене или със сланина. Капамата също се е наложило като традиционна гозба, въпреки че идва от Разложкия край. Във Велинград, особено в Чепино има много преселници от Разлог и Банско.Те са дошли в началото на ХХ век, заради новите граници и логично са пренесли бита и кухнята си тук.

Други известни яденета това са а благата баница с булгур, също така пъстървата от Чепинска река с шест вида подправки. С това бил нагостен и самият Иван Вазов, при посещението си в село Баня в края на XIX век.

Бобът Софенка е Велинградска гордост наред със минералната вода и зелените гори. Не бива да се бърка със смилянския боб. Софенката е бял на цвят, докато смилянския е шарен, по-едър и не толкова мазен.

Нарича се още биволско око заради големината му. А произхода на името Софенка е даден от старовремските чепинчани, защото е бил като Софиянка – опитва се да големее, да се надува :).

Бобът Софенка, добре уварен, се топи в устата.

Тази традиционна гозба можете да опитате в автентичният й вид в механа Демеко.  

Кавърмата също е сред най-обичаните велинградски ястия- тя се прави с три вида месо, кисело зеле и ориз. Тази щедро приготвена гозба задължително присъства на Коледната софра в този край!

 Зелените пълнените чушки със свинско, сланина или сирене също имат запазено място на Коледната трапеза.

Десертите от старовремския бит са блага баница с булгур, орехи, масло и сиропирана заливка. Традиционен десерт е и тиква печена на кора, но в по-късните периоди, защото в почвата и климата тук не са благодатни за отглеждане на този вид култура.

Много известни личности в миналото са били свидетели на вкусната велинградска кухня. Личности като Алеко Константинов, Иван Вазов и Дан Колов.

Не забравяйте да се убедите и вие при следващото ви посещение на Спа столицата!

Add a Comment

error: Content is protected !!