Язовир Батак

язовир батак

Язовир Батак

Баташкият язовир е разположен високо в Родопа планина. Със своите 1100м. надморска височина, той и е заграден изцяло с венец от борови гори. Наоколо се издигат високи родопски върхове, които се оглеждат в бистрите води на язовира.

Язовирът е дълъг 17 километра, широк 408 квадратни метра. Водата в него се равнява на 116 милиона кубични метра – нещо което го нарежда сред най-големите изкуствени езера в България.

Баташкият язовир е дело на социалистическото строителство и е завирен през 60те години на миналия век. Водите на язовира задвижват турбините на две водноелектрически централи – ВЕЦ Пещера и ВЕЦ “Алеко”. Водите на Баташкия водносилов път се отправят за плодородните земи на Пазарджишкото и Пловдивското поле.

В околността на язовира има добра инфраструктура. Целия район се водоснабдява. През 70те години също започват строежи на околовръстни пътища – така, по този път създават условия за благоустрояване и всички красиви кътове да станат достижими и обитаеми. 

язовир батак
С лодка на Цигов Чарк

Сега много от живописните родопски кътчета са достояние на любителите на красивата природа! По спускащите се гористи склонове към язовира се нареждат кокетни вили, които се ограждат водите на язовира!

В близост има и паметник на едно историческо събитие – в околността на Баташкия язовир – на изток от връх Баташки снежник се разиграва кървавата драма на партизнаския отряд Антон Иванов с фашистите. При него загиват 134 души, давайки живота си за свободата и добруването на целия български народ!

цигов чарк язовир батак
Язовир Батак на залез

Баташкият язовир е едно от многото красиви кътчета в Родопите. А околните върхове свидетели на безброй впечатлени от красотата му посетители!

Весела разходка!

Оставям навигация за ваше улеснение!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!