10 забавления за деца във Велинград

деца басейн спа

Вие сте с деца във Велинград. И се търсите активности, които да са едновременно приятни и за тях и за вас? Това е може би един от най-често задаваните въпроси от туристите. Така че, не сте единствени.

Имам две новини. Едната хубава и една лоша. С коя да започнем?

Хубавата е, че има доста. Лошата е, че един уикенд най-вероятно няма да ви стигне. Но нищо, какъв по-хубав повод да се върнете отново, като ви хареса. 

Да започваме!

 1. Конна База Сивек – разположена в покрайнините на Велинград, конната база е може би едно от най-уместните занимания за деца. Освен, че срещата с животните радва и заинтригува децата, урока по езда може да остане един щастлив детски спомен. Също има и пони, което внася допълнително оживление у малчуганите. 
 1. Разходка в гората – много сплотяващо семейно занимание и обогатяващо преживяване за едно дете е разходката в гората. Особено ако е от големия град и няма възможност да го прави редовно. Някои от моите предложения по тази тема са Стария Чарк, Мачешки скали, Баба и Дядо, Войнишка поляна, Христова поляна, Вазова поляна. Също като разходка можем да отбележим и изкачването на крепостта Цепина, която отнема 15-20 минути. Тук споменавам разходки които отнемат не повече от 2-3 часа. Носете си сандвичи и вода. Също за да сте подготвени по-добре прочетете тази статия. 

И още…

 1. На ски – Това е една прекрасна зимна активност с децата. Предимствата на ски пистите около Велинград е, че са изключително полегати и са подходящи за начинаещи. Пистите в близост са Старина, Куртово, Юндола и Св. Св Константин и Елена над Цигов Чарк.
 1. Зоокът с горски животни – разположен в покрайнините на града, в Техникума по горско стопанство “Христо Ботев” крие една уникална забележителност. В него ще намерите почти всички обитатели, характерни за Велинградските гори. Има Язовец, лисица, елен, сърна, диви кози и дори щраус. 

   Мечки няма, но ако държите да ги видите може да посетите Парка за мечки в “Белица”, който се намира на път за Банско, на около час от Велинргад с кола. 

 1. Разходка с колело – въпреки, че няма велосипеди под наем във Велинград, ако си носите ваш – имаме много предложения за шосейни и планински велоразходки. Тук изброявам само тези, които са подходящи за по-малките. В гората – Никулова Църква, Стария чарк. По асфалт лесно достъпна е от Вельова Баня, през хотел Арте до Белодробна болница. 

Ето още 6 подходящи забавления за деца във Велинград

 1. Посещение на Велиленд – един от най-новите атракциони във Велинград е парка, под формата на циркова шатра Велиленд. Лятото ежедневно има циркови програми и периодично има гостуващи артисти от всякакви сфери на изкуството.
 2. Посещение на Плиоценски парк в Дорково – В миналото котловината, в която е разположен днес Велинград е била обитавана от праисторически животни. Най-значимият екземпляр тук е Овернски мастодонт, който е представен с огромна фигура в оригинален размер. Тук е и най-голямото находище на този вид в цяла Източна Европа. 

Експоната, който респектира още от входа, е фигурата в реален размер на мастодонт.  А път в единия край на музея, под витрина са запазен фрагмент от находището.

 1. Крепостта Цепина – и докато сте в село Дорково, може да отделите време и за посещение на прочутата крепост Цепина. Под самата крепост има музей, в който може да получите много информация и интересни исторически факти, относно този обект. Предполага се, че крепостта Цепина е последната родопска крепост, паднала под османско робство.

Най- добрите предложения за забавления за деца във Велинград

 1. Пикник в гората – запомнящо семейно преживяване е пикника сред природата. В горите около Велинград със сигурност има много предложения, но личен мой фаворит е поляната на Гергевана. Леснодостъпна и едновременно с красива гледка и уникален ландшафт. Достатъчно широка е за да може децата да тичат на воля.
 1. Разходка около Язовир –   от най-известните язовири са разположени около Велинград. А именно Белмекен, Доспат, Цигов чарк и Голям Беглик. Всеки от тях се конкурира по красота с предходния, а в горещите летни дни са страхотно бягство от жегите.   

На язовир Цигов чарк, който се намира на около 30 минути с кола от Велинград. Могат да се наемат и моторни лодки. Повече информация оставям тук

 1. Разходка с влакче – с тази на пръв поглед забавна разходка ще подхраните у децата си възхищение към природата, пътуването и дори инженерната мисъл. Разгръщели сме темата и в предишна статия, но теснолинейният влак Септември-Добринище е под закрилата на ЮНЕСКО заради изпреварили времето си инженерни решения, които правят преминаването на влакчето през тесните планински проходи. За тази забележителност няма сезонност  – всеки сезон има своя чар.
теснолинейка

+ Бонус забавления

 1. Сафари Адвенчър – разходка из горите с джип до тракийски светилища и други исторически местности. Подобно е ако сте били на Орлово око. Там също фирми с джипове, спестяват ходенето до интересни местности. За повече информация – четете тук.

13. Акваприключение – Сложихме това на последно място, защото Велинград е повече от известен с водните си богатства. Но все пак си струва да споменем, за няколко забавни аквапарка – като Делфин и Елбрус. Други плажове – това са Централен минерален плаж, Каферинова и Оазис.

За допълнителна информация, цени и работно време, цъкнете върху съответното име.

https://www.lovevelingrad.com/plaj/

В случай, че времето е лошо:

Каквото и да си изберете – пожелавам ви да е весел и споделен семеен ден!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!