10 известни забележителности във Велинград

Велинград е град, щедър откъм забележителности. Известен като СПА столицата на Балканите – той предлага много радости за малки и големи. От чисти и вечнозелени гори, природни феномени до исторически и праисторически паметници. Даваме ви няколко предложения за забележителности във Велинград, с които да обогатите не само почивката си, но и общата си култура! Наслаждавайте се!

1. Клептуза е сред най-ярките забележителности във Велинград

(към пълната статия за Клептуза) – каква е първата асоциация, която изскача в главата ви при споменаването на Велинград? Най-вероятно Езерото Клептуза – сгушено в зелените обятия на родопската гора. Клептуза е притегателно място за малки и големи със своят чист въздъх, живописни мостчета и водни колела.

За съжаление, поради пренебрежително отношение от страна на Община Велинград в момента парка е в нелицеприятен вид. Така че бъдете предупредени.

2. Пресечната точка на 24 паралел и 42 меридиан

(към пълната статия Пресечната точка на 24 паралел и 42 меридиан Явлението е доста рядко срещано. Намира се над езерото Клептуза, близо до тракийско светлище и християнския параклис Св. Илия.

клептуза
Езерото Клептуза радва очите на посетителите и лете и зиме.

Чети още за интересни забележителости във Велинград

3. Площад “Николай Гяуров”

(към пълната статия за Фонтан Чашата и площад “Николай Гяуров”) Фонтан Чашата е разположена на сами центъра на Велинград – площад “Николай Гяуров”. Около него има много заведения, паркове и магазини и е чудесна идея за разходка. За още забележителности продължете да четете.

4. Светещият Кръст над града е сред най-посещаваните забележителности

(към пълната статия за Кръста – светщият кръст е пантеона на християнството във Велинград.  Разположен е на място с много красива и панорамна гледка към част от Чепинската котловина. Същевременно е близко и до центъра.

5. Историческият музей Вела Пеева

(към пълната статия за Исторически музей “Вела Пеева“) – Това е една от най-ярките забележителности във Велинград. Музеят е пристройка към къщата, в която е родена народната героиня Вела Пеева. Първоначално музеят е бил само с експонати от живота на партизанката, но в последствие е допълнен.

Сега в него се помещава и най-голямата колекция на писани яйца в България, както и мостри от цяла Европа. До експозицията е залата, посветена на световно известния тенор, роден във Велинград – Николай Гяуров. Също така има и зала с предмети от стария родопски бит, култура и традиции.

Чети още за интересни забележителости във Велинград

6. Централен Минерален Плаж “Йосиф Шнитер”

(към пълната статия за Минерален плаж Йосиф Шнитер –  той е първото по-голямо притегателно място за туристи, построен в началото на миналия век. Работи от 15 юни до 15.09 септември.

7. Никулова църква

 (към пълната статия за „Никулова черква“ и Стария чарк – идеална пешеходна дестинация ако сте се решили на разходка из гората. До там можете да стигнете или от Параклис Гергевана или през скалния феномен “Баба и дядо”.

никулова църква
Никулова църква е сгушена между вечнозелена иглолистна гора.

8. Зоокът с горски животни

Намира се в Техникума по горско стопанство. Отворено е за посещения всеки ден до 17ч. Има представители на местната фауна – елени, сърни, зайци, лисици, пауни, както и няколко екзотични животни като щраус, африканска коза и лама. (към пълната статия за Зоокът с горски животни)

Чети още за интересни забележителости във Велинград

9. Конна база Сивек

9. Конна база Сивек – идеално място за разходка. За целта ви трябва кола, защото се минава през околовръстното на града. Подходщо за малки и големи, защото има коне, понита и тенис корт.

10. Теснолинейката – на центъра на кв. Лъджене, на около 200м. от Площад Николай Гяуров е Централната Гара, откъдето можете да се качите, или просто да видите защитеното от ЮНЕСКО влакче. Разписанието можете да видите тук. А ако искате да се запознаете по-отблизо с историята и забележителностите около теснолинейката кликнете на тази статия.

Забележителности в близост до Велинград

Още забележителности ви очакват в околностите на Велинград като Палеонтологическия музей, Крепостта Цепина, Юндола, Белмекен, Доспат и много други можете да проверите тук. А интересни разходки в гората като например до Славееви скали, Христова поляна, Вазова поляна и др. вижте тази статия:

http://www.lovevelingrad.com/2022/02/05/razhodka-v-gorata/

Да ви е приятен престоя в прекрасния и слънчев Велинград!

One thought on “10 известни забележителности във Велинград”

  1. It’s really a cool and useful piece of information.
    I am satisfied that you shared this helpful information with
    us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!