Женска Баня в Лъждене

Женска баня 

Построена е около 17 век, за оздравеителни и разкрасителни бани на гелините (жените) на богатите османци. И действително спазва правилата на тогавашното османско строителство. Банята е четириъглена с шестъглен свод. Много наподобява фасадата на Кремъчна (Мъжка) баня.

Помислено е за всичко за удобството на гелините. В единия край на банята дори имало оджак за варене на кафе. Била е много модерна за времето си.

Разполагала се е западния край на Лъджене на една поляна. Към днешна дата се намира в парка при Централния минерален плаж Йосиф Шнитер, при сградата на хотел Рим. Преди време е била дървена и когато започнала да се руши блгодетели са я направили каменна. Изворът е на 30 м разстояние от р. Луковица и на 60 метра от сградата до която водата е докарана с водопровод. Басейните в банята са темперирани до 38-39 Сº.

През 1948г. е построена съблекалнята на банята. През последните години е разширена с ново ванно отделение. За съжаление в момента пристройките към нея са отнели естествената й архитектурна красота, така че няма да споделяме снимки.

Стара снимка на Женска баня в Лъджене

Свойства и приложение на Водата от Женска баня.

Минералната вода, която се използва в банята, е хипертермална, хидрокарбонатно-силициево-натриево-флуорна.

Водата в Женска баня се прилага при лечение на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни и гинекологични заболявания и заболявания на периферната нервна система. Най-добре е да се работи по предписание на лекар.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!