10 Идеи за Зимни разходки в гората

зимни разходки

разходки в гората

Много хора идват във Велинград заради лековитите минерални води и чист въздух.

Малко от тях обаче знаят, че съществува Велинград над Велинград. Множество хълмове, излишно съперничещи си пред теб по красота се редят в необхватният хоризонт.

Да – просто си вземи всичко необходимо и да тръгваме!

В преследване на залези и красиви гледки, добре ориентирания турист винаги ще избере Родопските гори.

Заобиколен от вековни и иглолистни гори, Велинград е перла в природата в България. 

1. Гергевана е лесно достъпна местност в близост до града. Въпреки това има почти 360 градуса взор към Чепинската котловина. Под хълма има и добре обособена беседка, наречена The Bar или Барчето.

гергевана

Параклис Никулова църква

До него може да се стигне както от Гергевана така и от Баба и Дядо. Има и пътеки от Белодробна болница Велинград.

Има беседка, чешма и огнище, както и живописен параклис в чест на Чудотвореца.

3. Стария чарк

Е разположен в гористата местност след Никулова църква. Следва се черния коларски път, идващ от Гергевана. Разходката от Гергевана до Стария чарк е не повече от час в посока. 

стария чарк

4. Острец – за тези които искат да заслужат храната си с по-дълъг преход – Връх острец е Мястото. Има огнище, но в чешмите около Острец рядко има вода. Така че си носете.

5. Елин връх – Елин връх е едно от най-енергийните места в цял Велинград. Освен уникалния хоризонт който разкрива, Елин Връх предлага и отдих под купола на гъста гора. Има чешма и няколко беседки. 

мачешки скали
Мачешки скали също са красива местност, подходяща за зимни разходки, но отнема около час и малко в едната посока от Гергевана.

Идеи за зимни разходи в гората

6. Параклис св.Илия – е на леснодостъпно място над Клептуза. Има беседки, а до беседките разкопки на тракийско укрепно място. 

7. Уличките – ако разходката до Стария чарк не ви е изморила достатъчно – просто продължете до тази красива местност. Уличките е място с внушително големи скали, образуващи лабиринт помежду си. В местността има навес и кът за огън и и много подходящ за пикник. За съжаление няма чешма – така че трябва да си носите вода. 

8.Св. Спас се намира над хотел Св. Спас. Поема се черният път от последна спирка на автобусите. Водим се по маркировката и след 20-30 минути ходене излизаме на платото. Има навес и няколко маси с пейки. Има и 2 чешми. Едната е по пътя, а другата е в края на поляната.

разходки в гората

9. Вазова поляна – ако разходката до Св.Спас ти се е сторила кратка може да продължиш до Вазова поляна. Там също има навес и огнище, за съжаление няма вода и си носете.

10. Войнишка поляна – Войнишка поляна се намира на 20-30 мин в гората над паркинга на хотел Макси. Има малък навес и места за сядане.  Ако търсиш място с гледка можете са продължиш на още 10 мин. до Христова поляна. 

11. Пашови скали се намират в района на Юндола и са място със страхотна гледка. Преходът до там е кратък и полегат.

елин връх
Параклиса на Елин Връх

Надяваме се отново да сме обогатили вашата почивка. 

Доброто настроение оставяме ваша отговорност 😉

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!