Град Костандово

костандово алков камък

Костандово е град в източната част на Чепинското Корито, на около 15 минути с кола от Велинград. Костандово е равнинно селище, развило се на двата бряга на река Мътница, с надморска височина 780 метра. 

костандово
Центъра на град Костандово днес.

История на Костандово

Не е доказано кога точно е заселено Костандово. Установено е безспорно обаче, че това е старо селище. Със сигурност е възникнало преди турското робство. На въпроса за произхода на името му някои автори предполагат че той е връзка с оборчището (място където преди е имало църква) “Константин и Елена”, което се намирало някъде в центъра на селото. Преселниците тук дошли през 1905 година.

Автори, които по-рано са минавали през селото, били осведомявани от някои стари българомохамедани, че дедите им зачитали Костадинов ден. Въз основа на това Костадинов ден е бил върховен празник на селото. Започнали да се организират шумни събори. Част от тази традиция е запазена и до днес.

След помохамеданчването,

османците го преименували Ортакьой, което значи “средно село”. Това име обаче не могло да се наложи.  

Трябва да отбележим, че особено развитие селото е имало през средните векове, когато се издигало до положението на център в Чепинското корито. Било седалище на протопопа. Имало и две църкви. Бурното развитие на селото, обаче се прекъсва с помохамеданчването през 1666 година.

http://www.lovevelingrad.com/pod-igoto/

И така преди 1944 година селото било измежду най-изостаналите в коритото. За благоустройство въобще не можело да се говори. Жилищата на хората били изградени от камък и долната част и горната обградени от грубо дялани дървета, често свързани без гвоздеи. Всички безусловно бяха покрити с старотипни керемиди. Жилищните помещения се състояли от две стаи на самата земя. Едното за живеене, а другото за покъщнина. В помещението за живеене имало оджак, одър, една софра и един долап. Това били всичките мебели. Дървен под нямало. Помещенията били покрити само с пръст. В горната част, се съхранявали селскостопански произведения.

Комунизма обаче носи стопанско и културно пробуждане. Селото става неузнаваемо – на мястото на старите къщи почват да никнат нови тухлени постройки – електрифицирани и водоснабдени. Прокарват съобщени пътища. Главните улици и площада са асфалтирани. Реката се канализира – два циментови моста се опъват над нея. Построени са няколко обществени сгради – училище, съвет, здравни отдели, поща.

Забележителности

Една от най-нашумелите забележителсноти през последните години – това е цеха за килими, от който лично Принц Чарлз си поръчва килими. Този цех се посещава – входа е 5 лв(2023г.). И е особено интересен, защото тук се намира и най-големият стан за килими в Европа.

Но повече за това ще научите като посетите цеха!

Алков камък

е историческо място на 2 км от гр. Костандово. Проучвано от археолози, които разкриват светилище на богинята Хера и тракийско селище с крепост.

алков камък костандово
костандово алков камък

Крепостта Цепина е друга забележителност и макар и разположена в съседното село – Дорково. Разстоянието е 10 минути с кола и си заслужава на 100%.

http://www.lovevelingrad.com/krepost-tsepina/

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!