9 Научно Доказани Ползи от Ваната

Ползи от ваната

Ваната, като средство за лечение и релакс, датира още от незапомнени времена! Едва ли има по-приятна алтернатива за студените зимни дни от горещата, ароматна вана!

1. Хидратира кожата и косата – престоят във вода набавя на кожата ни нужната й хидратация, особено ако във ваната сложим соли и масла. Дълият престой помага на порите да се почистят от всичките токсини, поети от околната среда. Аромотерапията е прекрасно допълнение към вашата вана!

Вана

2. Помага за регулиране на теглото – редовното къпане във вана е страхотна опция за поддържане на прекрасна фигура. Къпането в студена вода също има своите предимства! Тялото ни се опитва да запази температурата си, като по този начин гори калории. Според едно проучване 1 час вана се равнява на 30 минути ходене пеша.

3. Престоят в гореща вода може да подобри сърдечното здраве – горещината повишава пулса, като по този начин сърдечната мускулатурата се укрепва.

4. Помага ви да дишате по-лесно – парата прочиства синусите и гърдите. Освобождава блокирания мукус в дихатените пътища и облекчава симптомите на настинка и грип.

5. Потапянето във топла вода отпуска ставите и намалява болката и възпалението – Натиска, който оказва водата върху тялото облекачава гръбнака. Доказан е терапевтичния ефект на разтягането на мускулите във вода. Много спортисти залагат именно на този метод за облекчаване на опорно-двигателни травми.

6. Успокоява нервната система – може да увеличи производство на серотонин – хормонът отговорен за щастието. Така се намалява тревогата и стреса. Има доказани ползи срещу депресивни състояния, защото къпането във вана предоставя перфектната комбинация от усамотение, комфорт и тишина.

вана скай

7. Ваната понижава кръвното налягане. Топлината отпуска сърдечно съдовата мускулатура и разширява кръвоносните съдове. По този начин кръвта преминава по лесно по тях. Вследствие на това и имунната система се активира и белите кръвни клетки циркулират с лекота навсякъде из тялото и го пазят от инфекции.

8. Предотвратява хроничната умора – терапията с контрастни температури, стимулира хипофизната жлеза, като по този начин се секретират бета-ендорфини, кортизол и аденокортикоторопен хормон (ACTH). Регулирането на тези хормони е от критична важност за добрите енергийни нива на тялото ни!

вана крака

9. Помага за по-здрав сън – хидротерапията помага за производството на хормона мелатонин, който поражда приятна умора и отпуснатост.

Искате да се отдадете на почивка и горещо безвремие? Заповядайте в къща за гости Sky Garden, Велинград. Тук имаме стаи със самостоятелна вана, където можете да се насладите на спокойствието и чудесата, които ще направи ваната за тялото и ума Ви!

Във Велинград има и много обществени минерални бани, които предлагат вани за самостоятелно ползване. За свойствата на минералните води можете да прочетете в тази статия.

Add a Comment

error: Content is protected !!