Дефилето Варвара Велинград – пътуване в прегръдките на Родопите!

дефилето

дефилето Варвара Велинград

На път към Велинград, започваме да търсим забележителности, с които да „подправим“ почивката си, без да си даваме сметка, че ще минем през една от най-големите! Дефилето Варвара-Велинград!

Отсечката има много интересна история.

Чепинската котловина, в която се намира днешен Велинград е била райска земя. От най-дълбока древност, тя била необезпокоявано обитавана от праисторическите хора, за това свидетелстват могилите около крепост Цепина, село Дорково. Около 5 век преди Христа, тракийското племето беси се установяват тук. Те си имали традиции, обредност и култура характерни само за този край и никъде другаде. Дори шарките по керамиката се нарича тип „Цепина“ и не се среща никъде другаде по света.

Пътищата към Чепинската котловина са били само три. Единия е през рида Каркария (Над днешно село Дорково), вторият през рида Алабак – От Белово. И третия през Юндола. И трите са били през планината и трудно проходими. Затова в миналото вражеските нашествия били рядкост. Това била още terra incognita (непозната земя) за останалите цивилизации.

теснолинейката дефилето Варвара Велинград
На места теснолинейката преплита пътя си с дефилето

Построяването на дефилето Варвара Велинград

През 1920г. в разгара на Българската индустриална революция, будни и находчиви жители на котловината поканили Александър Стамболийски на Юндола. Историята разказва, че му изпекли чеверме, претрупали му софра, и го помолили да ги свърже с Цариградския път.

И така през 1921 било започнато строителството на дефилето Варвара-Велинград.

То е проправило път в разлома между планинския рид Алабак и рида Каркария. Дефилето следва очертанията на реката, и е било изключително трудно за построяване по онова време.

В построяването му са взели и граждани-доброволци, давайки времето си, дори рискувайки живота си за облагодетелстването на района!

дефилето Варвара Велинград

На места дефилето кръстосва път с теснолинейното влакче Септември- Добринище! То е културна забележителност, под закрилата на Юнеско!

Дефилето Варвара-Велинград е може би един от най-красивите пътища в България!

 Пътува се през живописно ждрело, което чертае зрелищни природни спектакли и от двете си страни. Красиво е през всичките сезони!

соколовата скала дефилето Варвара Велинград
Дефилето, погледнато от Соколовата скала над гара Цепина. Попринцип пътеката дотам не е маркирана, и по-добре – скалата е много ронлива и преди години имаше смъртни случаи.

 Пролетта вдъхновява с разлистването и разпукването на новия живот!

Лятото е прохладен и сенчест маршрут за пътуване!

Есента то е обагрено в пастелни цветове.

Зимата чертае контурите на планинските грамади, надвиснали над ждрелото!

дефилето Варвара Велинград
Част от зимната красота на дефилето!

Лек и спорен път!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!