Исторически музей Велинград

исторически музей

Исторически музей Велинград

Колкото и да четем интересни факти за Велинград и околностите в интернет, посещението на историческият музей е много обогатяващо прежиляване.

Първо да споменем, че музеят е един от стоте национални туристически обекти – така че си вземете книжката за печат. 😉

Историческият музей “Вела Пеева” носи името на народната героиня и патрон на Велинград – Вела Пеева. Тя, както и много други участници в партизанското движение е дала живота си в борбата срещу фашистката опресия.

Музеят е известен с това, че съхранява лични вещи и битовата обстановка от дома на патрона на града Вела Пеева, както и най-голямата изложба на писани яйца в България. Помещава и артефакти от тракийски и римски племена, обитавали земите хилядолетия преди новата ера. Има още предмети от бита на българите в чепинския край.

Не можем да пропуснем и залата на световно признатия оперен певец Николай Гяуров.

При всичките ми посещения, музеят винаги е бил изключително добре поддържан, а гидовете винаги доста добре информирани, подготвени и отговарят изчерпателно на странични въпроси.

Експонати от вр.Острец

Кани, купи, съдове в които се е наливало вино и вода, са сред изложените предмети от храма на бог вр. Острец. Той е бил на бога на виното и лозята Дионис. За тях е характерна украсата от този край, наречена от археолозите Цепина. Светилището е построено от бесите – те са с тракийски произход. И е съществувало от 2 век пр. Хр. до 500г. След Хр., когато те приемат християнството. След това там е построена ранно християнска базилика.

Изложбата на Вела Пеева

Вела Пеева, е партизанка и народна героиня, на която е именуван Велинград през 1948г. На мястото на днешния музей е била къщата и на семейството й. Части от дома са запазени. През 1952 година, баща й я преустройва на музей.

Изложбата за живота на Вела Пеева, започва с родословното й дърво, като някои от корените могат да бъдат проследени от 15в.! И след това са експонирани нейни лични вещи и записки. Вижда се, че е била отлична във всички дисциплини в училище..

От партизанския й живот са запазени оръжия и дрехи, както писма до семейството и

Спираме за Вела дотук за да оставим и нещичко и за в музея.

Етнографската изложба с предмети от бита

Експозицията представя предмети от бита на родопчаните от този край – празнични и ежедневни облекла на християни, мюслюмани и армъни.

За хората даровете на природата са били дървото, водата и земята.

Софрата е била ниска, всички съдове са били дървени. Къщите са били изцяло дървени. В някои от селата около Велинград все още има запазени къщи от този тип.

Има и съдове от глина – те са най-честно обредни и служещи за украса – такива са празнични стомни, чинии и крондири.

Исторически музей Велинград

Има макети на чаркове (дъскорезници).  Това са съоръжения за рязане на трупи. Те са се помещавали в крайните части на населени местности. Задължително условие е да има река, защото тя е основната движеща сила на съоръжението. От тук идват наименования на местности като Стария Чарк, Цигов чарк и др.

Пазят се каменни надписи на най-старите, и все още запазени минерални бани в България, построени в началото на 1700г.

Исторически музей Велинград
Плочата е от 1751г. и пише “Дарил Доброто – Хаджи Якуб”

Включени са оръдия на труда и характерни ежедневни и обредни съдове от миналите векове.

Гидовете в музея разказват така, че все едно се връщате в онези времена

Историческият музей с най- голямата изложба от великенски яйца в България.

Исторически музей Велинград


В изложбата са поместени някои от шедьоврите на местните майсторки. (през вековете писането на яйца е било изключително женски занаят). Показани са много техники, някои от които не са български – от Германия, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватска, с характерните за всяка страна стилизирани орнаменти. Има и артефакти от векове назад, така че да се покаже еволюцията на орнаментиката, колорита и способите за този изкусен занаят. Включен е и един модернистичен метод за улртазвуково рязане на черупката. Наистина впечатляващо!

Исторически музей Велинград
Тези великденски яйца са пътували чак от далечна Юта, САЩ.

Оперния колос Николай Гяуров

Историческият музей залата на оперния корифей, роден във Велинград – Николай Гяуров – експозицията се състои от негови вещи, плочи, писания, отличия и сценични костюми. В нея звучат откъси от най-известните му изпълнения. Гидовете в музея не пропускат да споменат колко е бил земен, въпреки таланта и славата му е останал много земен и родолюбив.

Исторически музей Велинград
Залата на Гяуров, в която звучат негови арии.

Една от любимите истории на Николай Гяуров била за едно пътуване по Френската Ривиера. Паркирайки на една от отбивките, видял кола с българска регистрация. Намерил бързо собствениците и си отворили дума. Разговаряйки обаче, Николай Гяуров, видял, че хората очевидно не знаят кой е. И ги попитал с усмивка – „А как мислите, аз познат ли съм ви?“. Сънародниците ни го гледали с недвусмислено учудване и колебливо поклатили глава с отрицание.

В Западна Европа той рядко е можел да се появи някъде без да му поискат автограф, снимка или поне да го удостоят с уважителен поздрав. Дори и един от влаковете под ЛаМанша е кръстен Николай Гяуров. И там звучат арии на всепризнатия оперен колос. Останалите три влака носят имената Мирела Френи, Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

 У мен лично тази история, макар и анекдотична, породи огромен отзвук за това, как ние българите имаме огромна нужда от това да се отърсим от битовизма, и да се запознаем с изкуството във всичките му измерения.

Приятна и обогатяваща разходка!

Оставям линк към сайта на музея. Както и упътване:

Add a Comment

error: Content is protected !!