Климатолечение във Велинград

климатолечение

Климатолечение

Иглолистните гори, множеството слънчеви дни, и водното богатство във Велинград създават условия които влияят благоприятно на здравето ни.

Климатолечението е вид лечебна терапия при която са впрегнати качествата на слънцето и въздуха. Много малко места в България могат да отговорят на изискванията за чист въздух, безветрие и преобладаващи слънчеви дни.

Но Велинград идеално обединява всички тези качества.

  Също така, със своите 725 метра средна надморска височина, Велинград е нископланински курорт предявява по-малки изисквания към организма на човек при неговото приспособяване. За разлика от високопланински такива като Белмекен например.

 Това дава възможност с успех да се лекуват алергични, белодробни, сърдечно-съдови, както и много други заболявания на нервната система и на вътрешните органи.  

Велинград е курорт с дългогодишен опит и практика в климатолечението то се провежда с хелио- и аеропроцедури.

пашови скали, теренотерапия

Но ето и още малко специфики, видове климатолечение и история.

История на климатолечението

Човечеството отдавна е оценило благодатното действие на слънчевите лъчи.

Още древните египтяни са строили специални тераси за тази цел. Гърците са правили въздушни и слънчеви бани на пясък край морето. Древните римляни устройвали на брега  на средиземно море специални климатични станции. Сега в цял свят слънцето и въздуха се използват като важен оздравителен и закалителен фактор.

климатолечение

Със слънцето и въздуха във Велинград може да се провежда лечение през цялата година. За целта има изградени специални площадки към по-старите санаториуми и пансиони. Както и към някои почивни домове. През пролетта, лятото и есента се използват и пясъчните площи да минералния плаж.

Тук има възможност за съчетаване на слънцето, въздуха и минералната вода. С плуването и лечебната физкултура слънцето и въздухът влияят цялостно на организма. Те трябва да се използват по назначение от лекар и да се контролират от подготвени медицински кадри.

Всеки компонент от климатотерапията се означава със съответния термин –

лечението със слънчеви лъчи се нарича – хелиотерапия.

лечението с въздушни бани се нарича аеротерапия.

Как се прилага хелиотерапията?

   Хелиотерапията или слънчевите бани се правят един път дневно като се започва с 10-15 минути и се стигне до два-три часа. 

Най-подходящо е времето за слънчеви бани от 9:00 до 11:00 и от 14 до 16:00 часа. Схемата за слънцелечение за различните месеци и различна. Най-приемлива е схемата за продължителността на излагане на тялото или части от него като начало.

Другите схеми за количеството калории, които трябва да се приемат на ден са по-неприемливи и по-трудни за дозиране.

Трябва да отбележим обаче, че при предозиране на слънчелечението, има опастност от топлинни или слънчеви удари, така че трябва да се прилагат с внимание. Не е необходимо на всяка цена да се цели получаване на загар, защото това зависи не само от продължителността на излагане  на слънце, а и от кожата и от нейната специфична реакция.

Велинград е един от най-богатите на слънчеви лъчи градове в България

Ползи от слънцелечението

При слънцелечението върху организма действат едновременно инфрачервените ултравиолетовите и видимите лъчи на слънчевия спектър. Те подобряват съня, апетита, настроението и общото самочувствие на хората. Значително са подобрява обмяната на веществата и газообмена в организма. Подобрява се дейността на ендокринната, нервната и мускулната система. Повишава се устойчивостта към простудни инфекциозни заболявания.

Нужно е да споменем, че има заболявания при които тези видове лечение са противопоказани. За слънцелечение като туберкулоза на белите дробове,  декомпенсация на сърдечно-съдовата система. Склонност към кръвотечение, тумори от различно естество и състояние.

  Не бива да се прекалява със слънцелечението и да се спи, да се пуши, да се яде докато се прилагат. На очите трябва да се слагат тъмни очила.

Ползи от аеролечението

Въздушните бани също са много важен компонент от климатолеченето.

Те се провеждат през цялата година със като се използват системно, с изключение на мразовитите и снеговитите дни. При тях се използват някои физични свойства на въздуха свързани с лечебно-профилактични цели. Той навлиза през белите дробове и кожата. Въздушните бани се правят при температура до и над 30 градуса. В зависимост от това те биват студени и 5 до 15 градуса, хладки 15 до 20° и топли до 20-30 градуса по Целзий.

Най-добри условия за въздушни бани се създават при температури между 18 и 20 градуса при движение на въздуха един метър секунда и относителна влажност 40 до 70% колкото е по-силен вятърът и въздухът е по-важен толкова по- е голяма възможността за простуда. Престоя започва с 10 минути като всеки ден се да  процедурата да се увеличава.

Велинград е известен със слънчевите си и безоблачни дни.

СПА Столицата е заобиколена от планински ридове, които го пазят отвсякъде. С това се намалява значително броят на ветровитите дни.

Също така Велинград е ситуиран в полите на планината, която го предпазва и от обилни снеговалежи и агресивни ветрове.

Ето защо в града има построена Белодробна болница, която е дело на италиански архитект. Има голям терен към него. Сградата е с четири корпуса. Към него има обосовени теренни пътеки за така важното теренно лечение. По пътеката се стига чак до Булинчаир над Стария чарк.

През пролетта започват да цъфтят боровете. Тогава наблюдаваме…

Златните ветрове на Велинград.

Знаете ли, че боровият прашец е изключително полезен за здравето на белите дробове. Боровите дървета през цялата година излъчват молекули, които действат благотворно на бронхите, но именно през пролетта, когато цъфтят боровете, отделят прашец. Пролетно време идват да се лекуват хора с така наречените златни ветрове,

Много хора мисля че боровият прашец е алерген, но всъщност боровия прашец съдържа вещества, които влияят добре на дихателната система.

Изобилната зелена шир която представлява велинградската гора пречиства въздуха откъм кислород и прахови частици. До голяма степен и ето затова въздухът тук е изключително полезен за дишане.

Климатолечение във Велинград

Климатолечението предлага комбинация от няколко терапевтични техники за рехабилитационен резултат. И на фона на прекрасните природни условия които могат да засилят лековития ефект, е освен полезно е естетически приятно и за окото.

В различните държави природата позволява различни начини за таков такъв вид терапия. Във Велинград може да се каже че хората от много години назад са ходили за климатолечение. Дори народният будител Иван Вазов, споменава за благотворното влияние на климата в “В недрата на Родопите”.

Комбинираната техника на климатолечение е да се използват естествени източници – като чистият въздух от планината, слънцето и предимствата на това да има терен за разходки. Вдишването на морските пари край брега, също са вид климатолечение.

Климатолечението повдига имунитета и позволява благоприятното функциониране на кръвоносната система, респираторната и оттам нататък всички други системи, лимфи и така нататък.

За аеролечението е необходимо а цяло денонощие да сте навънка и това много помага на хора които имат а заболявания на сърцето и не могат да разнасят кислорода Равномерно по кръвта си и всякакви други видове коронарни и респираторни заболявания.

Климатолечение се прави и на Белмекен, като въздуха на височина над 2500 м е много богат на кислород и помага за широк спектър заболявания. От анемия до канцерогенни заболявания и дори безплодие

Чистия въздух и излагането на слънце са позабравени тактики, но са основен компонент от здравото и функционално тяло.

Климатолечението във Велинград е задължително за всеки, поне веднъж годишно.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!